назад
17.03.20

Відповідальність за знищення рослин, занесених до Червоної книги України

Більшість весняних квітів знаходяться під загрозою знищення та занесені до Червоної книги України, тому фахівці Новомиргородського бюро правової допомоги Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги проводять роз’яснювальну роботу серед жителів району, яка має на меті запобігти незаконному придбанні та збуту рослин.

Кожного року навесні триває масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, занесеними до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Це – підсніжники, білоцвіт, цикламен, шафран різних видів та інші.

Відповідно до законодавства, за порушення порядку  об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України або за порушення вимог щодо охорони таких видів рослин, знищення або незаконне вилучення їх з природного середовища передбачена адміністративна відповідальність.

Постановою Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 року №1030 передбачена компенсація за незаконне добування, знищення або пошкодження видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання): підсніжник білосніжний – 62 грн  за рослину; білоцвіт весняний – 62 грн  за рослину; шафран гейфелів – 62 грн  за рослину; рябчик шаховий – 49 грн за рослину; сон великий – 49 грн за рослину та інші.

Довідково повідомляємо, що за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, або таких, які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачена відповідальність за статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу на суму від ста (1700 грн) до двохсот п’ятнадцяти (3655 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої.

За порушення чи погіршення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі та пошкодження, передбачено штраф за статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення на громадян від двадцяти (340 грн) до тридцяти (510 грн) неоподатковуваних мінімумів з конфіскацією незаконно добутого, а на посадових осіб – від тридцяти (510 грн) до п’ятдесяти (850 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

Звертаємось до громадян з проханням відмовитись від збирання та придбання рослин, занесених до Червоної книги України. Не стимулюйте недобросовісних осіб, які протиправно реалізовують червонокнижні первоцвіти. Цим ви збережете природне надбання країни для майбутніх поколінь. Давайте охороняти навколишнє природне середовище  разом!