назад

Військовослужбовцям розповіли про право на безоплатну правову допомогу та надали юридичні консультації

IMG 56279 лютого 2016 року юрист Правозахисної групи «Січ» Сергій Башмак та інтегратор Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Вікторія Дубовенко за фінансової підтримки Всеукраїнської благодійної організації «Українська Фундація Правової Допомоги» здійснили виїзне консультування для військовослужбовців 93-ї окремої механізованої бригади, що дислокується у Красноармійську.

Найбільш поширені питання, з якими зверталися військовослужбовці до фахівців – нарахування заробітної плати, одноразової грошової допомоги при пораненні, можливість демобілізації за сімейних обставин, розірвання контрактів, отримання посвідчення учасника бойових дій, порядок проходження реабілітації після лікування, взаємодія з медичними закладами та отримання медичної документації, проходження МСЕК, порядок отримання пільг при сплаті за комунальні послуги та можливість отримання земельної ділянки, покращення житлових умов,  банківські кредити.

Під час виїзду спільними зусиллями було надано допомогу з правових питань понад 120 особам з 7-ї, 8-ї, 9-ї механізованих рот та мінометної батареї 3-го батальйону 93-ї ОМБ. Бійці отримали консультації та слушні поради з питань, що їх цікавили. Окрім того, військовим були надані інформаційні буклети з роз’ясненнями щодо їх прав, зокрема, і права учасників бойових дій на безоплатну вторинну правову допомогу. Також поінформовано, що відповіді на запитання щодо безоплатної правової допомоги,  змін в законодавчій базі стосовно її надання, адреси центрів, де можна отримати таку допомогу, завжди можна отримати зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Актуальність проведеної роботи підтверджує і той факт, що керівництво та військовослужбовці 93-ї ОМБ звернулися з проханням організувати найближчим часом подібні виїзні консультації та за можливості проводити їх регулярно. Забезпечення військовослужбовців якісною правовою допомогою з питань, що виникають у бійців  під час проходження служби, перед демобілізацією та після повернення додому — це громадянський обов’язок тих, кого вони захищають. Тож юристи-волонтери готові і в подальшому організовувати юридичний супровід своїх захисників.

Спільними зусиллями ми зможемо забезпечити належну правову допомогу захисникам України, які виконують свій службовий обов’язок в зоні проведення антитерористичної операції.

IMG 5623