назад

Внутрішньо-переміщені особи мають право на захист

160225 11В Шосткинському міськрайонному Центрі зайнятості внутрішньо- переміщені особи ознайомилися з системою безоплатної правової допомоги та змінами до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. 

В наш складний час багато людей вимушено покидають свої домівки, тимчасово зупиняються в різних місцях, щоб пережити лиху годину. Вони потребують не тільки матеріальної, а й правової допомоги. Так в Шосткинському міськрайонному центрі зайнятості 24 лютого відбувся семінар для тимчасово непрацюючих громадян із числа внутрішньо переміщених осіб зі східних областей України. Метою заходу є підвищення правової обізнаності внутрішньо переміщених осіб та створення умов для самостійного вирішення поточних юридичних проблем, які необхідно вирішувати жителям Сходу України.

 У семінарі взяли участь і представники Шосткинського місцевого центру – начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Ольга Правосуд та заступник начальника відділу попередньої роботи з клієнтами Наталія Олійник.

У ході заходу Ольга Правосуд ознайомила присутніх з системою безоплатної правової допомоги в Україні, діяльністю Шосткинського місцевого центру, роз’яснила  право на отримання адвоката та інші правові моменти. Також інтегратор акцентувала увагу на питаннях стосовно осіб, які належать до внутрішньо-переміщених відповідно до Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”. Зокрема фахівець детально ознайомила зі змінами до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб.

Під час семінару відбулось обговорення нагальних проблем правового та соціального захисту внутрішньо переміщених осіб. Як виявилося однією з головних проблем, із якими зіштовхуються внутрішньо переміщені особи – є встановлення факту смерті або народження та отримання відповідних свідоцтв. «Заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника. Те ж саме стосується встановлення факту смерті, за тим винятком, що відповідну заяву можуть подати родичі таких осіб або їх представники.» – дала роз’яснення Н   аталія Олійник.

 Наприкінці семінару учасники подякували представникам Шосткинського місцевого центру за цікаву та корисну інформацію. Всі присутні отримали інформаційні матеріали з контактними даними місцевого центру.