назад

Встановлення факту належності документа

 1Помилки в офіційних документах – уже не рідкість серед труднощів, які виникають у українського населення. Зокрема, дуже часто особи не можуть довести приналежність таких документів саме їм, а це, у  свою чергу, призводить до різноманітних проблем: неможливості отримання пенсії, не вступу до спадкування тощо.

До Маріупольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – БВПД) звернувся чоловік з проблемою неможливості отримання пенсії через невірні дані у трудовій книжці. Заявник дізнався про роботу центра від Управління пенсійного фонду України Приморського району м. Маріуполя (далі – відповідач, УПФУ). Він є суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу відповідно до ч.1 ст.14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, оскільки перебуває під юрисдикцією України та середньомісячний сукупний дохід її сім”ї нижчий суми прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до Закону України “Про прожитковий мінімум” для осіб, які належать до основних соціальних та демографічних груп населення. Для вирішення даного питання Маріупольським місцевим центром з надання БВПД, дослідивши необхідні документи заявника, був призначений представник, Катерина Олександрівна Гайтан, яка діє на основі доручення №352 від 11.12.2015, довіреності №81 від 11.12. 2015 та наказу №146 від 11.12.2015.               

Дослідивши матеріали справи, представник зрозуміла, що УПФУ відмовило в отриманні пенсії через те, що у трудовій книжці громадянина було припущено помилку: у графі “Дата народження” помилково вказано дату, яка не співпадає з датою, вказаною у паспорті. Тому чоловікові необхідно встановити приналежність трудової книжки саме йому у судовому порядку. Адвокат Гайтан допомогла заявнику скласти відповідну заяву до Приморського районного суду Донецької області та здійснила представництво його інтересів в суді.

Так, у позовній заяві до суду були зазначені пояснення щодо причини відмови органом влади у виплаті чоловікові пенсії, а також надані документи, які дозволяють простежити належність трудової книжки позивачу. У судовому засіданні позивач підтримав свої вимоги щодо встановлення належності трудової книжки йому, а УПФУ Приморського району м. Маріуполя не заперечувало проти задоволення заявлених вимог.

Таким чином, вивчивши у судовому засіданні матеріали справи, керуючись ст. ст. 234, 235, 256, 259 ЦПК України, Приморський районний суд Донецької області своїм рішенням задовольнив вимоги позивача у повному обсязі. Отже, тепер чоловік має змогу безперешкодно отримувати свою законну пенсію.


За більш детальною інформацією Ви можете звернутися до найближчого центру з наданнябезоплатної вторинної правової допомоги:

 

– Краматорський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Краматорськ, вул. Академічна, 20; тел.: 099-266-91-62, (06264)-6 63-41


– Маріупольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Маріуполь, пр. Нахімова, 82; тел.: 050-951-28-81