назад

Вторинна правова допомога як механізм реалізації прав громадян

   10 вересня 2015 року відбулася семінар-нарада за ініциативою Васильківського міськрайонного управлінням юстиції та Вишневським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги за темою «Вторинна правова допомога як механізм реалізації прав громадян».

    В заході прийняли участь заступник голови Васильківської районної державної адміністрації Червенко Є.М., в.о. Васильківського міжрайпрокурора Синюк Д.О., представники Васильківської міської Ради, Васильківської районної Ради, селищних та сільських Рад Васильківського району та громадські організації.

    Директор Вишневського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Світлана Бухтіярова розповіла присутнім про Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, визначила категорію громадян, які згідно з Законом мають право отримати безоплатну вторинну правову допомогу.

    Особливо було звернуто увагу присутніх на зміни в законодавстві, які передбачають в подальшому збільшити коло осіб які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Начальник Васильківського міськрайонного управління юстиції Світлана Борковська в своєму виступі ознайомила присутніх з вимогами Закону України «Про безоплатну правову допомогу» особливо в частині підстав ії надання та гарантії держави, повідомила присутніх про роботу громадських приймалень, які надають первинну правову допомогу на території міста Васильків та Васильківського району. Зазначила також про ініціативи Міністерства юстиції України щодо безоплатної правової допомоги, відкриття центрів з надання вторинної правової допомоги, реалізації конституційного права громадян на отримання безоплатної правової допомоги.  

    Під час дискусії, яка виникла в залі, були надані відповіді на запитання присутніх. 10 вересня 2015 року начальник Васильківського міськрайонного управління юстиції Борковська С.П., директор Вишневського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Бухтіярова С.В. та заступник голови Васильківської районної державної адміністрації Червенко Є.М. біля приміщення Васильківської районної державної адміністрації розповсюдили серед громадян брошури та флаєри « БЕЗОПЛАТНА ПРАВОВА ДОПОМОГА», «ЗАТРИМАЛА МІЛІЦІЯ – ЗБЕРІГАЙ МОВЧАННЯ І НІЧОГО НЕ ПІДПИСУЙ ДО ПРИБУТТЯ АДВОКАТА».

     10 вересня 2015 року за ініціативою директора Вишневського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Бухтіярової С.В. та на підставі п.п. 4.11,10.3 «Положення про районні, районні у містах, міські ( міст обласного значення) міськрайонні, міжрайонні управління юстиції», затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 23.06.2011 № 1707/5, між Центром та Васильківським міськрайонним управлінням юстиції підписано Меморандум про співпрацю.

     Так, згідно з Меморандумом сторони визначили такі напрями співпраці як забезпечення права осіб на безоплатну правову допомогу на території регіону, сприяння ефективному функціонуванню системи надання безоплатної правової допомоги шляхом взаємодії суб’єктів надання безоплатної первинної допомоги із системою безоплатної вторинної правової допомоги,організація надання кваліфікованої правової допомоги окремим категоріям громадян, зокрема учасникам АТО, внутрішньо переміщеним особам тощо, забезпечення підвищення кваліфікації суб’єктів надання безоплатної правової допомоги, узагальнення матеріалів практичного досвіду, розроблення інформаційного продукту тощо.