назад

Взаємодію влади і громади обговорювали під час тренінгу в Шосткинській ОТГ

Наразі чимало викликів, а також важливих завдань стоїть перед обєднаними територіальними громадами. А їхнє результативне вирішення певною мірою залежить від якісної взаємодії влади і громади. Тож у партнерстві з ГО «Сумське громадське коло» фахівці системи безоплатної правової допомоги провели тренінг «Взаємодія влади і громади» для представників місцевого самоврядування м. Шостка, депутатів, громадських активістів та радників. Обговорювали виклики децентралізації, форми участі громади у прийнятті рішень місцевого значення, а також правову спроможність ОТГ.

На початку зустрічі учасники ознайомилися з проєктом ГО «Сумське громадське коло» «Взаємодія влади і громади». Оксана Корсун, представниця громадської організації, розповіла про результати моніторингу доступної інформації про участь громадськості в процесі децентралізації і створення ОТГ 10 районів Сумської області і разом з присутніми обговорила виклики і переваги децентралізації.

Громадська радниця Сніжана Камінська детально акцентувала увагу на взаємодії влади і громади в процесі децентралізації, формах участі громадськості у прийнятті рішень місцевого значення. Учасникам також запропонували взяти участь у мозковому штурмі «Взаємодія: конфлікт чи співпраця?». Під час тренінгу представники громадських організацій м. Шостка розповіли, якими саме інструментами послуговуються для взаємодії із місцевою владою і які з них найбільш дієві.

Ще одним важливим питанням тренінгу було питання правової спроможності ОТГ. Представники Шосткинського місцевого центру з надання БВПД на чолі з директором Миколою Гудімою звернули увагу на правові аспекти взаємодії влади і громади та форми участі громадськості в прийнятті рішень місцевого значення, а також обговорили ті проєкти, які наразі реалізуються в Шостці.

«Правова спроможність територіальних громад – це основа і запорука верховенства права та гарантія демократичного розвитку суспільства. Неможливо досягнути демократії, якщо вразливі групи населення в нашому суспільстві не зможуть розуміти і захищати свої права. Система безоплатної правової допомоги навчає громадян не лише правовим знанням, а й вмінню користуватись ним у повсякденному житті. Якщо влада на місцях усвідомить це, то отримає потужний інструмент для реалізації своїх можливостей», – зазначила юристка Шосткинського місцевого центру з надання БВПД Юлія Зацаринна.

Представниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Омельченко презентувала правопросвітницький напрямок діяльності центрів та бюро правової допомоги й наголосила на сервісах системи БПД, які сприяють розвитку правової спроможності громад й підвищенню рівня правової обізнаності жителів громади.

«Система БПД разом з наданням правових послуг реалізує низку альтернативних сервісів, пілотних проєктів та планів. Важливо, щоб жителі громади були обізнані з ними й користувалися під час вирішення юридичних питань. Адже дуже часто через необізнаність з гарантованою державою правовою підтримкою люди не можуть у повному обсязі реалізувати свої права», – зазначила Олена Омельченко.

Також організатори тренінгу наголосили на тому, що інструменти взаємодії влади і громади мають бути прописані в статуті ОТГ, а її всебічний розвиток залежить від злагодженості та врахуванні інтересів жителів громади.

Довідково: захід відбувся на базі Шосткинської центральної бібліотеки ім. Л.Толстого в межах проєкту «Взаємодія – шлях демократії». Проєкт реалізовується за підтримки Національного фонду на підтримку демократії