назад

Як отримати безоплатну правову консультацію про вибори? На Буковині інформують громадян.

   21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори народних депутатів України. Як захистити свої виборчі права? Чому не варто робити селфі у кабінках для голосування? Який порядок включення у списки виборців на закордонних дільницях? Відповідь на ці та інші актуальні питання охочі мають змогу отримати безкоштовно. Про це буковинців поінформували під час зустрічі – бесіди, яка відбулась на Комунальному підприємстві «Калинівський ринок» у Чернівцях.

Кожна людина, маючи лише доступ до інтернету, може отримати правову консультацію через довідково-інформаційну платформу «WikiLegalAid». У базі правових консультацій міститься більше 1400 консультацій з найактуальніших правових питань (https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php). Зокрема там розміщені актуальні правові консультації про те, як реалізувати своє виборче право та які існують способи його захисту.

Наприклад:

• порядок організації голосування виборців за місцем перебування;
• порядок включення до списку виборців;
• тимчасова зміна місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси;
• порушення таємниці голосування;
• включення у списки виборців на закордонних дільницях.

Фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області та ГО «Опора» вже не вперше спільно інформують громадян про виборчі права. Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі «Опора» у Чернівецькій області Василь Купіна під час зустрічі із працівниками ринку наголосив:

Навіть якщо Ви змінювали місце голосування на парламентських виборах 2014 року чи президентських виборах 2019 року, процедуру необхідно повторити. Однак особливість парламентських виборів у тому, що у разі зміни місця голосування не в межах свого виборчого округу виборцю дадуть лише один бюлетень – за партійними списками

– розповів Василь Купіна.

Присутнім нагадали, що для зміни місця голосування потрібно:

• До 15 липня прийти до найближчого органу ведення Державного реєстру виборців.
• Пред’явити паспорт громадянина України/тимчасове посвідчення громадянина України.
• Написати вмотивовану заяву про тимчасову зміну місця голосування (форми заяви – на офіційному веб-сайті Державного реєстру виборців у розділі «Виборцям» -«Тимчасова зміна місця голосування». Також можна отримати безпосередньо в органі ведення Державного реєстру виборців).
• Отримати посвідчення про тимчасову зміну місця голосування.

    У день виборів не збудьте тимчасове посвідчення!

Інформація надана Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області у рамках реалізації проекту «Я маю право голосу!».