назад
07.06.23

Як система БПД захищає права ромів

Майже 200 ромів звернулися до системи БПД від початку 2023 року. З-поміж поширених питань, для вирішення яких представники ромської національної меншини потребували допомоги юристів, – оформлення та відновлення документів, що посвідчують особу, встановлення юридичних фактів, отримання статусу ВПО.

Консультаційні пункти та онлайн-сервіси – забезпечуємо безперешкодний доступ

Українська держава гарантує своїм громадянам рівний доступ до правової допомоги та правосуддя. Можливість отримати послуги у системі безоплатної правової допомоги не залежить ані від соціального статусу, ні від расової, етнічної приналежності чи інших ознак.

Водночас ромська національна меншина, яка є досить значною в Україні, також є й однією із найбільш соціально вразливих, а тому потребує особливої уваги правозахисників.

Щоб забезпечити безперешкодний доступ ромів до безоплатної правової допомоги, фахівці системи БПД організовують виїзні консультаційні пункти у населених пунктах, де мешкають роми, розʼяснюють права представників національних меншин під час правопросвітницьких заходів, готують та поширюють інформаційно-роз’яснювальні матеріали про права національних меншин. Дієвим способом зробити правову допомогу ще більш доступною для цієї категорії людей є також інформування ромів про контактний центр 0 800 213 103 та онлайн-сервіси системи БПД.

«До юристів системи БПД на Сумщині постійно звертаються представники ромської національності. В обласному центрі ми навіть організували консультаційний пункт на базі однієї зі шкіл, де частина дітей належить до ромської спільноти. Так, у визначений час всі охочі можуть проконсультуватися з фахівцем», — розповідає директорка Сумського місцевого центру з надання БВПД Валентина Трошечко.

Оформлення документів та встановлення юридичних фактів – з якими проблемами звертаються роми

З початку цього року до системи безоплатної правової допомоги надійшло 191 звернення  від ромів. У більшості випадків (174 звернення), щоб вирішити проблеми клієнтів, достатньо було надати їм консультації та розʼяснення законодавства або ж допомогти у складенні скарг, заяв чи інших непроцесуальних документів. У 17 випадках юристи системи БПД або ж адвокати, які з нею співпрацюють, представляли інтереси клієнтів у судах.

Відповідно до статистики звернень до системи БПД перелік правових проблем, які виникають у представників ромської національної меншини, доволі великий. Проте найчастіше роми потребують юридичної допомоги у таких питаннях, як: встановлення та визнання батьківства; порядок усиновлення під час дії воєнного стану; отримання статусу ВПО; перетин державного кордону під час дії воєнного стану; складання заяви про розшук особи, що безвісно зникла; оформлення опіки над недієздатною особою; порядок відновлення втраченого паспорта для виїзду за кордон; оформлення або відновлення втрачених свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану; оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство; встановлення фактів народження та родинних відносин; порядок реєстрації народження дитини; реєстрація місця проживання; розірвання та укладення шлюбу; позбавлення батьківських прав; стягнення аліментів (збільшення, зменшення розміру); оформлення субсидії; отримання різних пільг та виплат тощо.

Правопросвітництво серед ромів – розповідаємо про права та інструменти для їх захисту

Правопросвітницька діяльність серед представників ромської національності – ще один напрямок роботи системи БПД, який у комплексі з іншими допомагає не лише розвʼязувати правові проблеми ромів, але й у багатьох випадках їх уникати.

Просвітницькі заходи на актуальні теми відбуваються в різних форматах. Це семінари, тренінги, круглі столи, відкриті уроки, вуличні акції, вебінари, презентації, флешмоби, прямі ефіри у соціальних мережах, відеоконсультації тощо. Від початку цього року працівники системи безоплатної правової допомоги уже провели 7 правопросвітницьких заходів для осіб, які належать до ромської національної меншини, участь в яких взяли понад 70 осіб.

Дуже допомагають у цій роботі партнери – активісти громадських правозахисних організацій, які опікуються проблемами ромських громад. Зокрема, таке партнерство налагодили на Закарпатті та Полтавщині.

«Разом ми проводимо виїзди та прийоми у місцях компактного поселення (таборах) ромів. Організовуємо правопросвітницькі заходи й поширюємо інформаційні матеріали про систему БПД рідною мовою національної меншини», – розповідає директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайло Давиденко.

На Полтавщині, до прикладу, фахівці системи БПД у складі мобільної команди спільно з представниками  Міжнародної гуманітарної організації INTERSOS та працівниками культури Новосанжарської громади долучилися до організації заходу для жителів села Зачепилівки, де мешкає багато ромів.

Під час заходу фахівчиня Новосанжарського бюро правової допомоги Наталія Кірнос розповідала про право громадян на безоплатну правову допомогу та про послуги, які можна безоплатно отримати в бюро.

Через багато років допомогли встановити факт народження доньки – приклад успішного захисту прав представниці ромської нацменшини

Оксана, представниця ромської національної меншини, звернулася до Долинського бюро правової на Івано-Франківщині з проханням допомогти отримати документи для повнолітньої доньки.

У бюро Оксана розповіла, що народила доньку в 2004 році. Зареєструвати дитину повинен був батько, однак у відділі ДРАЦС йому відмовили, оскільки пара не перебувала в шлюбі. Жінці про відмову він не повідомив.

Згодом батько дитини вигнав Оксану з помешкання, а дівчинку залишив собі. Упродовж багатьох років він не дозволяв матері зустрічатися та спілкуватися з донькою. Лише після його смерті, через вісімнадцять років, уже повнолітня дівчина відшукала матір. Коли донька почала жити з матірʼю, Оксана зʼясувала, що вона не має ані свідоцтва про народження, ані паспорта громадянки України.

У бюро жінці пояснили, що отримати документи її донька зможе після того, як у судовому порядку буде встановлено факт її народження. Для цього юристка бюро Галина Стефанишин зібрала докази та склала заяву до суду про встановлення факту народження особи.

Суд заяву задовольнив, тож тепер донька Оксани зможе отримати документи – спершу свідоцтво про народження, а відтак і паспорт.

Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень: №: 343/97/23