назад

Якщо працюючого незаконно звільнили

27 12 2016 SUM Kr 1 «Поновленя на роботі у разі незаконного звільнення» така тема круглого столу,  який відбувся у Білопільському районному центрі зайнятості. В його роботі взяв участь керівник Білопільського бюро правової допомоги Ярослав ПОЛКОВНИЧЕНКО. Розмовляючи із жителями міста та населених пунктів району, які стоять на обліку, він розповів, що має робити кожен, коли його звільнили незаконно.

Пан Ярослав підкреслив, якщо особа вважає звільнення з роботи, незалежно від підстав припинення трудового договору або переведення на іншу роботу незаконним,вона  має право протягом одного місяця з дня вручення їй копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки звернутися до суду з позовом про поновлення на роботі й оплати  за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи. У разі пропуску цього строку з поважних причин, суд може ці строки поновити.

Також у судовому порядку можна вимагати відшкодування моральної шкоди у разі, якщо порушення законних прав призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв’язків і вимагають від особи додаткових зусиль для організації свого життя.

 

Суд не може змінити підстави розірвання трудового договору чи скасувати накази роботодавця, проте може визнати звільнення незаконним і зобов’язати керівника підприємства поновити людину на роботі – наголосив Ярослав ПОЛКОВНИЧЕНКО.