назад

Ювенальні поліцейські долучатимуться до реалізації програми відновного правосуддя для неповнолітніх

Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» на теренах Рівненської області реалізовуюється з 2020-го року. За цей час Рівненщина має два десятки  успішних кейсів, де було реалізовано підхід відновного правосуддя, здобуто практичний досвід ефективної організації та проведення медіації. Разом з тим, фахівцям Регіонального центру вдалось суттєво розширити коло партнерів, що залучаються до реалізації Програми. Налагоджено співпрацю з представниками різних служб, громадських організацій, психологами. Нині ж досягнуто домовленості  щодо співпраці з представниками сектору ювенальної поліції ВП  Рівненського районного управління поліції.

 

«Підхід відновного правосуддя для неповнолітніх – це не лише проведення медіації. В рамках реалізації Програми ми повинні зробити все від нас залежне, аби неповнолітній усвідомив протиправність своїх дій та їх наслідки, а потерпілій стороні було компенсовано завдані збитки. Разом з тим, дуже важливо контролювати виконання неповнолітнім заходів із соціальної реабілітації, ресоціалізації, працювати над профілактикою скоєння неповнолітнім правопорушень в майбутньому. Відтак, до реалізації Програми ми намагаємось залучити ресурси якомога більшого кола структур та організацій, до компетенції яких входить робота з дітьми», – розповів заступник начальника відділу організації надання та забезпечення якості правової допомоги, підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області  Олександр Кузик.

Позаяк, скоївши правопорушення, неповнолітні потрапляють в поле зору ювенальних поліцейських, представники саме цього відомства можуть стати надійними партнерами в реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

«Я бачу нашу співпрацю у двох напрямках – це участь у ході реалізації положень Програми, через роботу у забезпеченні дотримання виконання пунктів угоди про застосування медіації між неповнолітнім та потерпілою стороною, а також участь у проведенні спільних правопросвітницьких заходів під час яких ми розповідаємо дітям про підхід відновного правосуддя», – зауважив т.в.о  начальника сектору ювенальної поліції  ВП Рівненського РУП ГУНП у Рівненській області Тарас Цилюков.

За результатами зустрічі було досягнуто ряд аспектів майбутньої співпраці та залучення ювенальних поліцейських до реалізації на Рівненщині пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».