назад

Заходи в рамках інформаційної кампанії “Я маю право голосу”

  12.03.1912 березня 2019 року, з метою підвищення рівня правової обізнаності громадян, які перебувають на обліку в Черкаському РВ філії ДУ “Центр пробації” в Черкаській області, в рамках проведення інформаційної кампанії “Я маю право голосу”, фахівець центру з надання БВПД, Крутоус Ірина провела тематичну зустріч на тему: “Актуальні питання виборчих прав”.

Присутніх поінформовано про виборчі права громадян, механізм їх реалізації і захисту, можливість перевірки включення себе та інших виборців до Державного реєстру виборців тощо.

Зокрема, щоб перевірити себе у списках виборців, потрібно зареєструватись на сайті Державного реєстру виборців, перейти в розділ “Перевірити дані”, заповнити поля “Запиту щодо наявності виборця в Реєстрі” і натиснути “Відправити запит”.

Участь громадян у виборах Президента України є добровільними, ніхто не може бути примушений до участі чи неучасті у виборах (стаття 5 Закону України “Про вибори Президента України”.

Застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця, забороняється (ст. 6 ЗУ “Про вибори Президента України”). Такі дії, в разі їх застосування, будуть кваліфікуватися як злочин, відповідно до Кримінального кодексу України.

Акцентовано увагу на тому, що громадяни не мають права передавати свій бюлетень іншим особам, виносити його за межі приміщення для голосування. Це злочин!

“Порушенням закону є також спроби підкупу. Згідно зі статтею 160 Кримінального кодексу України, підкуп виборця – правопорушення, за яке несе відповідальність і той, хто намагається підкупити, і той, кого намагаються підкупити. Тому слід подумати, чи варто погоджуватися, якщо щось пропонують за “правильне” голосування, чи не буде це “підставою” – наголосила Ірина Крутоус.

Важливо: 30-31 березня 2019 року центри з надання безоплатної правової допомоги працюватимуть у штатному режимі, аби кожен, кому знадобиться юридична допомога, зміг нею скористатися.