назад

Захист прав споживачів комунальних послуг: реагуємо на потреби громади

18582461 1874461049494701 6941407255949945414 nЗа результатами узагальнення інформації щодо тематики звернень громадян до Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги було визначено, що проблемні питання житлово-комунального напрямку значно превалюють над усіма іншими.

Найбільш поширеними є проблеми відносин мешканців з газопостачальними компаніями, встановлення загальнобудинкових лічильників проти волі мешканців, відмова у встановленні індивідуальних приладів обліку газу, нарахування за граничними тарифами у разі відмови від встановлення лічильника на будинок, відключення споживачів від газу. Тому дуже актуальним став цикл семінарів, які проводились фахівцями Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД у містах Кривий Ріг, Жовті Води та Зеленодольськ.

Усього відбулось 5 семінарів, під час яких юристи розказали не тільки про переваги та особливості функціонування ОСББ, а й про те, як захищати свої права (у тому числі — і завдяки зверненню до бюро правової допомоги), надавали зразки документів та методичну допомогу в організації правозахисної роботи в громаді. Партнери Першого криворізького місцевого центру — громадська організація “Земляки з Криворіжжя” – долучились до проведення правопросвітницької роботи щодо створення та функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та захисту прав споживачів комунальних послуг в містах Зеленодольську та Жовті Води.

Жовті Води

У місті активно працює ГО “Агенція сталого розвитку м. Жовті Води” (очільник Євген Глазирін). У стратегічному плані організації — сприяння роботі ОСББ, посилення правової спроможності громади, захист прав жовтоводців та розвиток громадянського суспільства. У місті створено ініціативну групу з вивчення правових потреб громади у складі представників Жовтоводського бюро правової допомоги, виконкому Жовтоводської міської ради, співробітників Жовтоводської центральної бібліотеки, ГО “СУВІАТО”, голів ОСББ. Завдяки заходам, проведеним ініціативною групою, вдалось значно активізувати місцеве населення, а представниці Жовтоводського бюро правової допомоги вже відстоюють в суді права 15 жовтоводців.

Зеленодольськ

Давній партнер Першого криворізького місцевого центру у місті – ГО “Агенція місцевого розвитку м. Зеленодольська”. Завдяки їм в травні  у  Зеленодольську на базі Громадського центру “Вільний простір” відбувся третій навчальний семінар «Передовий досвід в роботі об`єднань співвласників багатоквартирних будинків», що впроваджується громадською організацією «Земляки з Криворіжжя» в рамках проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив», за підтримки Європейської Союзу і за сприяння Центру підтримки громадських і культурних ініціатив «Тамариск» 

У ході семінару начальник відділу правопросвітництва Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД Наталя Кожем’яка розповіла про Апостолівське бюро правової допомоги та виїзні прийоми, які проходять  щочетверга у Зеленодольську, про порядок звернення за безоплатною вторинною правовою допомогою та органи, до повноважень яких входить захист прав споживачів комунальних послуг. Як відстояти своє право на встановлення індивідуальних лічильників газу, як оскаржити нарахування за газ за граничними нормами мешканцям тих будинків, де  відмовились встановлювати загальнобудинковий лічильник, розказав юрист Андрій Немченко. Отримана інформація допомогла зрушити проблемні питання з місця – активні громадяни спільно з ГО “Агенція місцевого розвитку м. Зеленодольська” організували  великі збори, в яких взяли участь як керівництво міста, так і громадськість. Діалог  з владою задля вирішення проблем мешканців відбувся, було створено робочу групу щодо законності встановлення загальнобудинкових приладів обліку газу, скликано позачергову сесію, а також прийнято рішення щодо проведення офіційних громадських слухань.

Кривий Ріг

Перший семінар у Кривому Розі пройшов 23 травня 2017 року в Центрі правової інформації при бібліотеці-філії №11. Спікерами від Першого криворізького місцевого центру стали адвокат Олена Шафранова та начальник відділу представництва Володимир Шишов, керівник Криворізького бюро правової допомоги Діана Бузинарська. Від Другого криворізького місцевого центру — в.о. директора Віктор Топольський та начальник відділу правової інформації та консультацій Дмитро Панченко. Фахівці системи БПД розповіли про безоплатну правову допомогу як інструмент у захисті прав. “Змінимо свідомість з “мені хтось щось винен” на “я хочу і можу” — переможемо!”, – наголосила у своєму виступі адвокат Олена Шафранова.

Про роботу щодо захисту прав споживачів розказала і начальник відділу захисту прав споживачів виконкому Криворізької міської ради Ніна Савенко. Депутат обласної ради Ірина Туровська озвучила тематику найпоширеніших звернень з питань ЖКГ.

Слід наголосити, що під час проведення семінарів присутні отримали як корисну їм правову інформацію, так і контактні дані місцевих центрів з надання БВПД. А ще – знання про те, як можна захищати свої права в судовому порядку з допомогою фахівців системи безоплатної правової допомоги.  А завдяки міжміському обміну досвідом вдалось посилити правову спроможність міст, активізувати населення у захисті свої прав, сприяти побудові громадянського суспільства.

Цілодобова всеукраїнська гаряча лінія системи безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103.

{gallery}news/2017/06/3{/gallery}