назад

Захист прав засуджених осіб – один з напрямів діяльності системи безоплатної правової допомоги. На Тернопільщині є дві таких установи, з якими ми постійно співпрацюємо. Днями Директор Регіонального центру Ірина Хондогій та Директор Чортківського місцевого центру Марія Гамбаль працювали у Чортківській установі відбуванні покарань.

Хоч засуджені особи і знаходяться у місцях несвободи, окрім кримінально-виконавчих правовідносин за ними зберігаються їх цивільні права та обов’язки, а відповідно завжди є потреба у професійній правничі допомозі – розповідає Ірина Хондогій.

Фахівці центрів БПД постійно проводять правопросвітницькі заходи та виїзні прийоми для засуджених. До прикладу, засуджений Микола, з яким ми спілкувались, звернувся з питанням оформлення спадщини, оскільки за час відбування покарання померла його мати. Звісно, фахівці надали допомогу у складанні заяви про прийняття спадщини, роз’яснили положення законодавства про спадкування за законом та порядок прийняття спадщини спадкоємцями першої черги.

Важливо, що для прийняття спадщини засудженою особою необхідно через адміністрацію установи виконання покарань подати у шестимісячний термін заяву до нотаріуса про прийняття спадщини. У випадку, якщо цього не зробити, поновлювати терміни прийняття спадщини доведеться у судовому порядку – зазначила Марія Гамбаль.

В ході візиту керівники центрів також зустрілись з начальником установи Ігорем Драбиком, з яким обговорили подальшу співпрацю та узгодили графік роботи пунктів консультування засуджених.