назад
06.09.22

Запроваджується Реєстр медіаторів, які залучаються центрами з надання БВПД

Координаційний центр з надання правової допомоги вестиме Реєстр медіаторів, які залучаються центрами з надання БВПД для реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», а також розробить правила проведення медіації. Це передбачено постановою Уряду «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо деяких питань забезпечення надання послуг з медіації системою безоплатної правової допомоги» від 02 вересня 2022 року № 990. Нововведення мають бути впроваджені у 4-місячний строк з дня набрання чинності цією постановою.

«Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» надання допомоги у забезпеченні доступу до медіації є однією із правових послуг, право на яку мають усі громадяни України та особи, які підпадають під юрисдикцію нашої країни. Процедура медіації дає змогу сторонам за допомогою медіатора врегулювати конфлікт шляхом переговорів у позасудовому порядку, не позбавляючи їх можливості звертатися до суду.  Під час кримінального процесу медіація дає ще й можливість реалізувати підхід відновного правосуддя за участю осіб, яким завдана шкода та осіб, які вчинили правопорушення. Сьогодні вкрай важливим є формування у суспільства розуміння того, що медіація не є альтернативою судовому розгляду або отриманню правової допомоги, вона дозволяє досягти виконуваності рішень, які очікують один від одного сторони спору (конфлікту). В окремих видах правових спорів медіація може бути ефективною для сторін спору лише за умови отримання ними правової допомоги», – зазначила начальниця управління впровадження альтернативних способів врегулювання спорів Координаційного центру з надання правової допомоги Ірина Бондаренко.

З 2019 року на базі системи БПД медіація широко застосовується під час кримінальних проваджень, де сторонами є неповнолітні, які вперше вчинили кримінальний проступок або нетяжкий злочин, а також потерпілі – фізичні та юридичні особи. Медіація під час таких кримінальних проваджень застосовується відповідно до Порядку реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги залучають посередників із числа адвокатів, включених до Реєстру адвокатів, які надають БВПД, що пройшли навчання з реалізації Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення.

Разом з тим, 15 грудня 2021 року набрав чинності Закон України «Про медіацію», який визначає правові засади та порядок проведення медіації як позасудової процедури врегулювання спору, принципи медіації, статус медіатора, вимоги до його підготовки та інші питання. Згідно з цим Законом суб’єкт, що забезпечує проведення медіації, веде реєстр медіаторів та затверджує правила проведення медіації.

«Таким чином, виникла необхідність у запровадженні Реєстру медіаторів, які залучаються центрами з надання БВПД, розробленні та затвердженні правил проведення медіації відповідно до Закону України “Про медіацію”. Саме з метою нормативного врегулювання питання забезпечення надання послуг з медіації центрами з надання БВПД і була розроблена постанова КМУ», – зазначила начальниця управління правового аналізу та експертизи Координаційного центру з надання правової допомоги Анна Мередова.

Так, Координаційний центр з надання правової допомоги формуватиме та вестиме Реєстр медіаторів, які залучаються центрами з надання БВПД, а також має розробити та затвердити правила проведення медіації відповідно до вимог Закону України «Про медіацію». Також забезпечуватиме проведення моніторингу якості надання медіаторами послуг з медіації.

«За 3,5 роки реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», було проведено понад 300 медіацій між неповнолітнім та потерпілим. Зараз суб’єкти реалізації пілотного проекту спільно з Міністерством юстиції України та Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх працюють над тим, щоб розширити дію цієї Програми, надавши можливість брати участь в ній неповнолітнім, які вчинили й інші кримінальні правопорушення. Якщо такі зміни відбудуться, відповідно виникне потреба у залученні більшої кількості медіаторів до реалізації цього пілотного проекту», – говорить Ірина Бондаренко.

На протязі найближчих 4-х місяців  проводитиметься робота над удосконаленням нормативного регулювання Порядку  ведення Реєстру медіаторів, які залучаються центрами з надання БВПД.

Передбачається, що для проведення медіації у межах Програми стане можливо залучати медіаторів з різним професійним бекграундом, різних соціальних груп та професійних спільнот. Тоді як на сьогодні медіацію у Програмі можуть проводити лише посередники з числа адвокатів, що включені до Реєстру адвокатів, які надають БВПД та пройшли спеціальне навчання.

Відповідно до постанови КМУ, Міністерство юстиції України має затвердити Порядок ведення Реєстру медіаторів, які залучаються центрами з надання БВПД, та встановити механізм їх відбору.

«Система БПД планує розширити сервіс надання допомоги в доступі до медіації як одного з ефективних способів альтернативного врегулювання спорів. Адже судові витрати – судовий збір, проведення експертиз тощо – дуже часто є бар’єром для людей, які хочуть вирішити свою правову проблему через суд. Крім того, вирішення питання в судовому порядку не гарантує, що обидві сторони конфлікту залишаться задоволені результатом», – говорить в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Натомість медіація пропонує простіший шлях – сторони конфлікту можуть самостійно досягти згоди, що звільнить від необхідності фінансових витрат, затягування судового процесу. Під час медіації сторони самостійно визначають перелік питань, які обговорюватимуться, обирають варіанти врегулювання конфлікту, визначаються щодо змісту угоди за результатами медіації, строків та способів її виконання. При цьому медіатор забезпечує рівні можливості сторін у процедурі медіації.

Унормування процедури залучення медіатора для реалізації пілотного проекту «Програма відновлення неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» з Реєстру медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, – це один з кроків впровадження системою БПД послуги з доступу до ефективних способів альтернативного врегулювання спорів. У подальших планах – впровадження процедур залучення медіатора у цивільних та адміністративних спорах для певних категорій громадян та спорів, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.