назад

Засідання круглого столу “Практична співпраця між адвокатурою і державою заради якості правової допомоги”

150908 0108 вересня 2015 року, директор регіонального центру Олена Демченко та начальник відділу забезпечення якості надання правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Валентина Волобуєва на запрошення керівника Сумського відокремленого підрозділу ГО «Об’єднання адвокатів, які надають правову допомогу у Сумській області», адвоката – модератора системи безоплатної вторинної правової допомоги Олени Сомок прийняли участь у засіданні круглого столу «Практична співпраця між адвокатурою і державою заради якості правової допомоги», яке відбулося у приміщення Наукової бібліотеки ДВНЗ «УАБС НБУ». 

Засідання було розпочато вітальними словами модератора круглого столу Олени Сомок, яка зазначила: «Проведення заходів такого формату є надзвичайно важливими та ефективними у подальшій роботі адвокатів системи безоплатної правової допомоги, адже саме під час обговорення спірних моментів та питань тільки спільними зусиллями можна дійти істини».150908 02

Директор регіонального центру Олена Демченко виступила для усіх присутніх із презентацією: «Проведення інформаційної кампанії з метою залучення адвокатів до роботи в системі безоплатної вторинної правової допомоги», у якій акцентувала увагу на такі важливі моменти, як залучення адвокатів до системи надання безоплатної вторинної правової допомоги, а саме переваги роботи в системі (можливість постійно підвищувати свою кваліфікацію, реальна участь у резонансних справах, забезпечення клієнтами); висвітлення позитивних практик адвокатів в «Інформаційному дайджесті системи безоплатної правової допомоги України»; співпраця з громадськими організаціями та волонтерськими рухами.

150908 03Не оминули увагою і розгляд аспектів професійної етики адвокатів у зв’язку із забезпеченням надання безоплатної вторинної правової допомоги суб’єктам. Голова Ради адвокатів Сумської області Олександра Ковальова поділилася своїм баченням з цього питання: «Наразі, існує велика необхідність у проведенні семінарів та навчань для адвокатів системи безоплатної правової допомоги Сумського регіону. Вони чітко повинні розуміти своє першочергове завдання – надання якісної безоплатної вторинної правової допомоги клієнту, ні в якому разі не виконувати свої обов’язки тільки заради матеріальних цінностей. Усі витрати та винагороди адвокатів покладені на кошт держави».

150908 04

Так як з 1 липня цього року відкрилися місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, окремо зупинилися на питанні надання первинної правової допомоги та заповненні і оформленні документів, що стосуються цивільних справ. З цього питання виступила директор Сумського місцевого центру Валентина Трошечко: «Ми вважаємо, що необхідно донести інформацію про систему безоплатної правової допомоги до кожного громадянина регіону, тому кожної неділі здійснюємо візити до сільських та селищних рад, спілкуємося з головами, здійснюємо виїзні прийоми з адвокатами – волонтерами для громадян, розповсюджуємо друковані буклети та візитівки, інформуємо населення про адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу у Сумському, Білопільському та  Краснопільському районах Сумської області. 

150908 05

Не є зайвим й те, що за два місяці роботи місцевого центру підписана достатня кількість Меморандумів з волонтерськими, громадськими організаціями, з юридичної кафедрою Сумського аграрного університету, з Сумською філією університету Внутрішніх справ. Адже, молодь завжди прогресивніша у розвитку нових напрямів діяльності».

З проблемних питань, що виникають у зв′язку  з забезпеченням надання адвокатами правової допомоги засудженим особам виступила начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Валентина Волобуєва.

Перейшовши до практики, адвокати висловлювали своє бачення з того чи іншого приводу, дискутували із спірних моментів, що стосуються надання безоплатної правової допомоги у кримінальному та цивільних процесах, обговорювали питання постійного обміну досвідом, підвищенням кваліфікації.