назад

Засідання круглого столу щодо соціальних проблем учасників бойових дій на території інших держав

15 лютого минає 33 роки із того часу, коли останній воїн покинув землю Афганістану. Участь у тій війні, що тривала майже 10 років, взяли 160 тисяч українських військовослужбовців із яких 61 чоловік – це житель Чернігівського району. Більше 3 тисяч загинули, 80 – зникли безвісти, близько 4 тисяч отримали інвалідність. Лишились без синів матері, стали вдовами дружини, сиротами – діти.

14 лютого 2022 року, напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко взяв участь в засіданні круглого столу «Соціальні проблеми ветеранів війни», організованого Чернігівською районною організацією ветеранів, в якому взяли участь також і представники керівництва районної державної адміністрації, районної ради, управління пенсійного фонду, управління соціального захисту населення, Міністерства у справах ветеранів війни, центральної районної лікарні, районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, пошукового загону, територіальних громад, преси, учасники бойових дій в Афганістані та на території інших держав.

Під час виступу було акцентовано увагу, що у відповідності до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

Зокрема, було зазначено що протягом 2021 року Чернігівським місцевим центром з надання БВПД було надано безоплатну вторинну правову допомогу 675 особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Було наведено приклади щодо поновлення порушених прав учасниками бойових дій з питань безоплатного проїзду, отримання знижки плати за користування комунальними послугами, безоплатного забезпечення санаторно-курортним лікуванням, проведення нарахування та виплати недоплаченої грошової допомоги до 5 травня, позачергового встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів, проведення перерахунку та виплати пенсій тощо.

Окрім того, бажаючі отримали візитки із зазначення контактних номерів та адресою Центру, а також буклети «БПД».