назад

Засуджені потребують розширення доступу до правосуддя

11

23 червня 2016 року, з метою розширення доступу засуджених до правосуддя, фахівцями Бердянського місцевого центру разом із представником Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області було проведено виїзний прийом у Бердянській виправній  колонії №77. 

У зазначеному закладі  було організовано  «мобільний соціальний офіс», де директор Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Геннадій Бородатий, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Христина Подопригорова спільно з начальником відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіонального центру з надання БВПД у Запорізькій області Олександром Гришиним надали правові консультації засудженим. 

Зазначений захід відбувся згідно Графіку надання безоплатної правової допомоги, проведення просвітницької та роз’яснювальної роботи з правових питань особам, які перебувають в установах виконання покарань та місцях тимчасового утримання осіб, а також персоналу зазначених установ Запорізької області на 2016 рік, затверджений Регіональним центром з надання БВПД у Запорізькій області та управлінням Державної пенітенціарної служби України в Запорізькій області 2 березня 2016 року. 

Христина Подопригорова  роз’яснила слухачам їх права згідно Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та поінформувала щодо роботи Бердянського місцевого центру. Окремо наголосила на тому,  що кожний із засуджених, права якого були порушені, може звернутися до центру з метою отримання правової  допомоги. 

Олександром Гришиним було надано консультації з правових питань, що стосувались Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання)», оскарженню вироків, процедури та порядку виписки-прописки з житлового приміщення, поки засуджений відбуває строк покарання. Крім того, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіонального центру розповів про порядок організації проведення моніторингу діяльності адвокатів з питань якості надання безоплатної вторинної правової допомоги. 

Директором центру Геннадієм Бородатим було налагоджено Skype – зв’язок між Бердянським МЦ з надання БВПД та Бердянською виправною колонією №77 і  роз’яснено засудженим про можливість отримання ними правової допомогион-лайн. 

Фахівці Бердянського МЦ та Регіонального центру з надання БВПД у Запорізькій області запланували проведення подібних виїзних консультацій на вересень поточного року, адже, виходячи з питань засуджених,  багато з них не знають своїх прав та не орієнтуються у законодавстві України.  

22 

Нагадуємо, що Бердянський місцевий центр знаходиться за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, 8,  1-й поверх (будівля санепідемстанції)   

Телефони: (06153) 4-89-42, (06153) 4-89-43, 0950209918, 0960079909, 

ел.пошта:  berdyansk.zaporizhya@legalaid.gov.ua 

Skype: berdyansk_center  

А також єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:  0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно)