назад
16.07.15

Заява адвоката Андрія Вишневського щодо розгляду його дисциплінарної справи

м. Київ, 16 липня 2015 року

Андрій ВишневськийНасамперед хотів би сердечно подякувати поважним адвокатам, громадським організаціям, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини і всім, хто висловив слова підтримки моїй позиції та обурений подіями, що відбуваються навколо мого публічного висловлювання місячної давнини.

Особливо ціную те, що протягом останніх днів до мене звернулися понад сотня адвокатів з різних регіонів України, з котрими досі ми не були знайомі, зі словами підтримки і щирими пропозиціями допомоги.

Також користуюсь нагодою, або роз’яснити зміст мого виступу, який вочевидь намагаються спотворити окремі особи у верхівці Національної асоціації адвокатів України, які насправді, на моє переконання, не бажають адвокатурі незалежності, самоврядності і процвітання, а прагнуть тримати її в пригніченому, розділеному, залежному і керованому стані.

Наголошую і наполягаю, що метою мого виступу не були ані підрив авторитету адвокатури України, ані образа моїх колег – сумлінних і доброчесних адвокатів. Навпаки, я прагнув привернути увагу до тих загальновизнаних проблем в адвокатурі, до вирішення яких разом зі своєю командою докладаю зусиль протягом останніх майже 4 років.

Зокрема, слова про низький професійний рівень та низькі етичні стандарти адвокатури, очевидно, стосувалися не всіх адвокатів України. У цих словах я намагався акцентувати увагу на тому, що якою б незначною не була кількість адвокатів, діяльність яких не відповідає професійним та етичним стандартам, вся адвокатура як єдиний професійний цех та публічний інститут безумовно відповідає за це.

Говорячи про корупцію в судовій системі, колосальні масштаби якої ставлять сьогодні під загрозу саме існування української держави, я назвав основною корупційною ланкою в ній адвоката, спираючись на дані численних наукових досліджень та експертних думок з цього питання. Я свідомо при цьому використав безособове слово «адвокат», звичайно, не маючи на увазі нікого з конкретних адвокатів, а маючи на увазі адвоката взагалі як учасника процесу.
Мені відомо про те, що люди з оточення ініціатора притягнення мене до дисциплінарної відповідальності можуть організовувати сьогодні під час розгляду моєї справи в дисциплінарній палаті КДКА Київської області різного роду провокації, спрямовані на формування у членів дисциплінарної палати стійкого негативного сприйняття моєї особи.

Рішуче відмежовуюсь від будь-яких можливих дій такого роду зі сторони будь-яких осіб та заявляю про непричетність до їх організації. Маю намір захищати себе, свої права і свою позицію виключно у правовий спосіб.

Закликаю моїх представників – шановних адвокатів Андрія Левковця, Павла Поповича, Аліну Самарець, Ігоря Свєтлічного, Романа Титикала та Леоніда Шалімова – під час здійснення представництва моїх інтересів зберігати витримку і діяти виключно в межах дисциплінарної процедури.

Звертаюсь також до всіх, хто планує прийти сьогодні підтримати мене на Артема, 10 з переконливим проханням бути коректними у своїй поведінці і висловлюваннях, дотримуватись громадського порядку у приміщенні КДКА Київської області і на вулиці біля нього.

З повагою і довірою ставлюсь до всіх без виключення членів дисциплінарної палати КДКА Київської області і розраховую на їх професіоналізм та об’єктивність при прийнятті рішення. Сьогодні ця поважна палата прийматиме рішення не у справі адвоката Вишневського, а у справі майбутнього адвокатури України.

Вірю у Справедливість і у те, що Правда перемагає завжди!

З повагою до всіх
Андрій Вишневський

Андрій Вишневський

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter