назад
07.08.18

Заява щодо неприпустимості тиску на адвокатів системи БПД, які здійснюють захист у резонансних справах

Free Legal AidКоординаційний центр з надання правової допомоги заявляє про неприпустимість тиску та втручання в роботу Регіонального центру з надання вторинної правової допомоги у м. Києві (РЦ) або адвокатів, які співпрацюють із системою БПД, з будь-якої сторони, а тим більше з боку окремих політичних сил.

Через електронні засоби масової інформації, які знаходяться у сфері впливу однієї з політичних сил, напередодні судового процесу над екс-президентом України Віктором Януковичем почалась брудна інформаційна кампанія про начебто «заготовлений сценарій розвитку судового процесу» та про «керованість державного захисника».

Такі наклепницькі заяви не мають нічого спільного з реальністю та завдають шкоди репутації тисяч адвокатів, які надають гарантовану державою правову допомогу, щодня захищаючи українців, незалежно від їхнього матеріального та соціального становища.

Так, із 2013 року Регіональний центр м. Києва видав понад 32,5 тис. доручень адвокатам, з яких понад 800 – це представлення інтересів підзахисних у спеціальних досудових розслідуваннях або провадженнях (коли підзахисний знаходиться у розшуку і провадження відбувається за його відсутності). Лише по м. Києву адвокати здобули 52 виправдувальних вироки, у тому числі 1 виправдувальний вирок у таких провадженнях.

Спроби тиску на адвокатів системи БПД, які беруть участь у резонансних провадженнях, чиняться не вперше. На початку 2018 р. задля зменшення такого тиску захисники заявили про створення неформальної групи для підтримки колег у резонансних справах. Підтримка стосується захисту від можливого психологічного, морального та, у тому числі, фізичного впливу на адвокатів, які захищають клієнтів за дорученням держави відповідно до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу».

Тому спроби залякування колег, тиску, втручання у їхню діяльність не матимуть результату, а захист клієнтів системи БПД буде здійснюватися з неухильним дотриманням норм закону, правил адвокатської етики та стандартів якості надання БВПД у кримінальних провадженнях.

Довідково
Безоплатна правова допомога (БПД) – це правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

Адвокати надають безоплатну вторинну правову допомогу на підставі доручень, виданих центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Протягом 5 років в Україні створено повноцінну систему БПД, що нині налічує понад 550 точок доступу по всій країні. За період функціонування до системи звернулося понад 2 млн українців, з яких понад 430 тис. отримали належний захист від кримінального обвинувачення. Інтереси понад 147 тис. громадян були представлені у суді, більшість з яких – малозабезпечені особи та інші вразливі категорії, які до цього були позбавлені можливості відновити свої права через суд. Понад 1 млн 34 тис. осіб звернулися до місцевих центрів та бюро правової допомоги за правовими консультаціями, з них майже дві третини звернулися саме до бюро, утворених у малих містах і селах. Понад 420 тис. клієнтів зателефонували до єдиного контакт-центру за номером 0 800 213 103, з них понад 45 тис. звернень стосувалися правових консультацій та роз’яснень із правових питань.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook            YouTube YouTube             Google Google+       тTwitter