назад

Земельні питання у полі зору фахівців системи безоплатної правової допомоги Полтавщини

Чи можна приватизувати земельну ділянку в період воєнного стану, яка передбачена процедура припинення договорів оренди землі в період воєнного стану, як зареєструвати право власності на земельну ділянку, як оформити купівлю-продаж землі?  Мешканці сільської місцевості досить часто потребують вирішення правових питань в сфері земельних правовідносин і з ними  вони  звертаються до бюро правової допомоги.

Відповіді на ці та інші питання надав фахівець Зіньківського бюро правової допомоги Сергій Корнійко у  ході семінару для землевласників та землекористувачів на тему: «Зміни в земельному законодавстві в період воєнного стану», який відбувся у  Шилівському старостинському окрузі виконавчого комітету Зіньківської міської ради.

Юрист поінформував учасників заходу про процедуру приватизація, оренди та купівлі-продажу земельних ділянок.

«Правове регулювання земельних відносин зазнало суттєвих із прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель», який набув чинності 19 листопада 2022 року. Вищезазначеним Законом внесені зміни до пункту 27 розділу Х «Перехідні положення» Земельного Кодексу України а саме:  відновлено проведення земельних торгів з передачі у користування земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної, комунальної власності та  реєстрацію прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення у Держреєстрі речових прав на нерухоме майно, яка була зупинена через війну і зупинення Державного земельного кадастру; дозволено в умовах воєнного стану безоплатну приватизацію земельних ділянок, на яких розташовані будівлі, споруди, які перебувають у приватній власності, і земельних ділянок, які передані громадянам у користування до набрання чинності Земельним кодексом України»-  зазначив  Сергій Корнійко.

За його словами  припинено дію норми Перехідних положень Земельного кодексу України щодо автоматичної пролонгації всіх договорів оренди земель сільськогосподарського призначення, які закінчилися в період воєнного стану. Таким чином на всі договори оренди, у яких строк оренди закінчується з 19 листопада 2022 року більше не поширюється норма про їх автопролонгацію на один рік, отже їх припинення відбувається в загальному порядку.

По завершенню заходу на базі старостату працював консультаційний пункт доступу до БПД. Відвідувачі пункту зверталися до юриста за консультаціями з питань що стосувалися приватизації земельних ділянок, укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки, оформлення постійного догляду за особою з інвалідністю, сплати земельного податку та ін.