назад

Життя прожити – не поле перейти…

Цікава є історія громадянина, який звернувся до Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Розповідь про його життя можна почати з 80-х років, коли він, ще молодим хлопцем, пішов служити до лав армії та виконував військовий обов’язок у Демократичній Республіці Афганістан. За бойові заслуги має орден Червоної зірки.

Повернувшись додому, почав жити звичним життям – робота, сім’я, діти, батьки… Коли трапилася аварія на Чорнобильській станції, поїхав ліквідовувати наслідки. Всі ці події в житті людини сильно вплинули на психіку та свідомість. Не справившись з емоціями, на початку 2000-х років, став зловживати спиртними напоями, розлучився з дружиною, залишивши їй та донькам квартиру. До батьків не пішов. Зібравши свої речі в одну сумку вирішив жити – де прийдеться. Доля так склалася,що неодноразово був судимий.

У травні 2015 року звільнився з місця позбавлення волі по відбуттю строку покарання. На даний час відбуває покарання з випробуванням, з іспитовим строком. У червні 2015 року, в альтанці парку міста Конотоп, він знайшов та підібрав ніж. Даний предмет він носив з собою в господарчій сумці та використовував його для побутових потреб. Крім того, він підібрав ще один мисливський ніж, який є різновидом холодної зброї та почав також його носити з собою. У серпні 2015 року його було зупинено працівниками міліції та під час перевірки документів та особистого огляду із його сумки було вилучено ніж, виготовлений саморобним способом та який є холодною зброєю колючо-ріжучої дії. Як власник мисливської зброї громадянин на обліку не перебував, тому його дії були кваліфіковані за ч.2 ст. 263 КК України – носіння холодної зброї, без передбаченого законом дозволу та враховуючи всі рецидиви попередніх злочинів, мав призначити покарання у вигляді 3 років та 1 місяця позбавлення волі. Завдяки роботі адвоката, призначеного регіональним центром, вдалося доказати, що громадянину може бути призначено м’якше покарання у вигляді штрафу 510 гривень та залишилося покарання за вироком Конотопського міськрайонного суду у вигляді 3 років позбавлення волі з іспитовим строком 2 роки виконувати самостійно. На даний час громадянин оплатив штраф та щиро вдячний адвокату за участь у його долі. За період з 14.09 по 18.09.2015 до місцевих центрів звернулося 115 осіб, що вдвічі більше показника минулого тижня. Усього прийнято 123 звернення. Серед категорій питань: соціальні – 27, житлові – 24, інші цивільні – 14, земельні – 14, спадкові –11, сімейні – 10, трудові – 8, інші – 5, договірне – 5, виконання судових рішень – 4, адміністративне – 1. Для 10 громадян місцевими центрами Сумської області прийнято рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.