назад

27939820 736849893172636 1960758399 n

06 лютого 2018 року керівник Монастириського бюро правової допомоги Галина Джумак спільно із заступником голови Монастириської районної державної адміністрації Дмитром Левковичем провели правове консультування громадян в приміщені Монастириської районної державної адміністрації

Також, цього дня, начальник Заліщицького бюро правової допомоги Арсен Нагуляк провів роботу мобільного пункту консультування громадян в Новосілківській сільській раді Заліщицького району.

До фахівців системи безоплатної правової допомоги зверталися громадяни з  питаннями відшкодування завданих збитків, проведення реструктуризації боргу за кредитним договором, порядок приєднання об’єктів до систем централізованого водопостачання та водовідведення та  порядок стягнення аліментів.

27951175 736849739839318 1437486863 o

Очільниця Монастириського бюро правової допомоги Галина Джумак надає роз’яснення законодавства з останнього питання:

ВАЖЛИВО!

06 лютого 2018 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», яким внесені зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Сімейного кодексу України, Цивільного кодексу України, Закону України “Про виконавче провадження”. Закону України “Про дорожній рух”, Закону України “Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України”, Закону України “Про Державну прикордонну службу України”.

Також запрацював реєстр боржників, що мають заборгованість за аліментами, до якого включено всіх фізичних осіб, щодо яких відкрито виконавче провадження з категорією стягнення “стягнення аліментів” та існує заборгованість більше ніж 3 місяці.

Отже, відповідно до частини 9 статті 71 Закону України “Про виконавче провадження” за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець виносить вмотивовані постанови:

1) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

2) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

3) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

4) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

Дані постанови надсилаються сторонам для відома не пізніше наступного робочого дня з дня їх винесення в яких роз’яснюється право на оскарження дії державного виконавця (10 робочих днів з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи законних інтересів). Після закінчення строку для оскарження, якщо рішення, дії виконавця не були оскаржені, вищезазначені постанови направляються до виконання відповідними органами.

27783844 736856969838595 425183353 n

До яких осіб не може бути застосовано тимчасове обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами?

Тимчасове обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами не може бути застосовано в разі:

1) якщо встановлення такого обмеження позбавляє боржника основного законного джерела засобів для існування;

2) використання боржником транспортного засобу у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на утриманні боржника особи з інвалідністю I, II групи, визнаної в установленому порядку, або дитини з інвалідністю;

3) проходження боржником строкової військової служби, військової служби за призовом осіб офіцерського складу, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період або якщо боржник проходить військову службу та виконує бойові завдання військової служби у бойовій обстановці чи в районі проведення антитерористичної операції;

4) розстрочення або відстрочення сплати заборгованості за аліментами у порядку, встановленому законом.

Відповідальність боржників зі сплати аліментів у вигляді суспільно корисних робіт.

За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець складає протокол про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та надсилає його для розгляду до суду за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби.

Статтею 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначено, що несплата аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, – тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин.

Слід зазначити, що суспільно корисні роботи не призначаються особам, визнаним інвалідами I або II групи, вагітним жінкам, жінкам, старше 55 років та чоловікам, старше 60 років.

Виконання стягнення у вигляді суспільно корисних робіт здійснюється шляхом залучення порушників до суспільно корисної праці, вид якої визначається відповідним органом місцевого самоврядування. За виконання суспільно корисних робіт порушнику нараховується плата за виконану ним роботу. Оплата праці здійснюється погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці (ст. 325-1 КУ ПАП).

Власник підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу за місцем виконання порушником суспільно корисних робіт зобов’язаний нарахувати плату порушнику за виконання суспільно корисних робіт та перерахування її на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби для подальшого погашення заборгованості зі сплати аліментів (ст. 325-3 КУ ПАП).

Хто має право на самостійне вирішення питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України?

Також важливим нововведенням є зміни до частини 5 статті 157 Сімейного кодексу України, відповідно до якої той із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.

Довідка зазначена вище видається відділом державної виконавчої служби на вимогу стягувача протягом десяти днів з дня написання заяви, дана довідка дійсна протягом одного місяця з дня її видачі (ч. 13 ст. 71 ЗУ «Про виконавче провадження»).

Кримінальна відповідальність за ухилення від сплати аліментів на утримання дітей.

Слід зазначити, що за наявності заборгованості зі сплати аліментів більше трьох місяців, виконавець роз’яснює стягувачу право на звернення до органів досудового розслідування із заявою (повідомленням) про вчинене кримінальне правопорушення боржником, що полягає в ухиленні від сплати аліментів.

Відповідно до статті 164 Кримінального кодексу України злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні, – карається громадськими роботами на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин або арештом на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

У зв’язку з великою кількістю виконавчих документів на виконанні в органах державної виконавчої служби рекомендовано стягувачам у справах про стягнення аліментів за наявності заборгованості понад шість місяців, звертатися до державних виконавців із заявами про вжиття ними заходів відповідно до статті 71 Закону України «Про виконавче провадження».

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).