назад

Зняття особи з реєстрації місця проживання – що варто знати?

SuR 180725 03Конституцією України проголошено, що кожен має право на житло. Ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду. Цивільний кодекс України, у свою чергу, тлумачить поняття житла таким чином: це житловий будинок, квартира, інше жиле приміщення, призначені та придатні для постійного або тимчасового проживання в них. Проте досить часто у осіб, які користуються житлом, виникають спори щодо права на таке користування і з огляду на те, що ніхто не хоче втрачати можливості користування житлом, у переважній більшості випадків такі спори передаються на розгляд до суду.

Найчастіше спори виникають між власником житла та третіми особами, які з тих чи інших причин проживають або зареєстровані в даному приміщенні.

Процедура зняття особи з реєстрації місця проживання досить складна. Якщо у вашій квартирі (будинку) зареєстровані особи, які не проживають та не беруть участі у спільному побуті, а вам це завдає збитків, то відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» зняття з реєстрації місця проживання особи, зокрема, здійснюється на підставі судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою. Подавати позов до суду може власник, або квартиронаймач (якщо квартира не приватизована і є ордер). Позовна заява подається до суду за місцем знаходження житлового приміщення.

Для того, щоб визнати особу, що втратила право користування житловим приміщенням, яка не бажає самостійно змінити місце реєстрації, вам необхідно зібрати пакет документів, а саме:

1.            Позовна заява.

2.            Копія паспорта.

3.            Довідка форми № 3 (про склад сім’ї).

4.            Документ, що засвідчує право власності або користування житлом.

5.            Копія технічного паспорту на житло.

6.            Квитанція про сплату судового збору.

Відповідно до Закону України «Про сплату судового збору» судовий збір – збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень. Судовий збір за подання позовної заяви про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, складає  0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу  (704 грн. 80 коп. – станом на 24 липня 2018 року).

З відповідними документами ви можете звернутися до суду для вирішення вашої проблеми навіть без присутності цієї особи.

На підставі судового рішення, яке набрало законної сили, ви звертаєтесь до відділу з питань реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб районної чи міської державної адміністрації вашого міста для того, щоб здійснити зняття з місця реєстрації фізичної особи.

Також дуже важливим  моментом є те, що якщо особа, яку ви бажаєте виписати, володіє часткою будинку або квартири (тобто є вашим співвласником), то таку особу неможливо зняти з реєстрації навіть у судовому порядку.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.