назад

Зустріч з представниками Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні

Image0000423 листопада 2015 року в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області відбулась зустріч з представниками Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні.

Від Консультативної місії Європейського союзу у зустрічі взяли участь: Горіца Балта – радник з реформування прокуратури та судової системи відділу з питань регіонального співробітництва, Тетяна Бочкарьова – тимчасовий з питань регіонального співробітництва КМЄС в Україні та Фелікс Гаутш – фахівець відділу з питань регіонального співробітництва.

Від Регіонального центру: директор Олександр Гербеда, заступник директора Наталія Радушинська.

Від Ради адвокатів Житомирської області : голова Ради Валерій Прокопчук.

Мета візиту КМЄС в Україні – проведення поглибленого аналізу конкретних потреб Житомирської області у сфері цивільної безпеки .

Олександр Гербеда розповів про особливості організації роботи Регіонального та місцевих центрів у Житомирській області і наголосив про основну мету і завдання, що стоять перед системою безоплатної вторинної правової допомоги, яка активно і впевнено розвивається в нашій державі, а саме про створення умов для вільного доступу до правосуддя.

Валерій Прокопчук наголосив, що все більше адвокатів з кожним роком вливаються до лав системи безоплатної вторинної правової допомоги. Тільки за результатами восьмого, конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової 14 адвокатів увійшли до реєстру адвокатів системи БВПД.

Горіца Балта наголосила про основні засади діяльності КМЄС в Україні, які полягають у консультуванні та наданні підтримки відповідним державним органам України в секторі цивільної безпеки, в консультативному плануванні та послідовній реалізації їхніх комплексних і цілісних зусиль у реформуванні правоохоронних органів (міліції, прокуратури, служби безпеки та пенітенціарної служби) та органів системи верховенства права (судової системи та прокуратури).

Представників Місії цікавили питання щодо взаємодії Центру з цими органами під час реалізації прав людини при наданні БВПД у кримінальному процесі, дотримання ними норм чинного законодавства, а також запровадженню нових реформ в контексті наскрізних аспектів ефективного управління (протидія корупції, захист прав людини, реформа державного управління, прокуратури і міліції, та стратегічні комунікації).

Наталія Радушинська розповіла присутнім про співпрацю Регіонального центру з правоохоронними органами з вирішення проблем дотримання права людини на захист.

Велике зацікавлення учасників зустрічі викликали питання, які хвилюють всю адвокатську спільноту України та Житомирщини зокрема, а саме:

  • причини недотримання правоохоронними та судовими органами права людини на захист під час досудових кримінальних проваджень та їх судових розглядів;

  • ігнорування органами прокуратури адвокатських запитів,

  • випадки несвоєчасного інформування центрів про випадки затримання осіб органами подання інформації, що призводить до порушення чинного законодавства;

  • забезпечення права на захист затриманих осіб-суб’єктів кримінального провадження,засуджених.

Під час зустрічі представники місії отримали обґрунтовані відповіді на поставлені питання.

Фото з заходу можна переглянути тут