назад

Зусилля у боротьбі з порушенням прав затриманих об’єднали на Полтавщині

NwWbPadp5qE

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області та Головне управління Національної поліції України в Полтавській області підписали меморандум про співпрацю, що має на меті сприяти дотриманню прав затриманих правоохоронними органами громадян у Полтавській області.

 

Підписали Меморандум 23 лютого 2016 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий та начальник Головного Управління Національної поліції України в Полтавській області Олег Бех.

 Qcs6na8NVVc

У рамках виконання цього меморандуму сторони домовились вживати спільних заходів щодо недопущення порушень прав людини на захист під час затримання, тортур, нелюдського поводження із затриманими, запобігання випадків засудження невинних людей та порушення гарантій адвокатської діяльності. Задля досягнення цього сторони домовилися, зокрема, про щоденний обмін інформацією щодо фактів затримання та арештів. Передбачено також проведення спільних комунікативних заходів (круглих столів, громадських слухань тощо) та проведення інформаційної кампанії з питань прав затриманих, їх права на ранній доступ до безоплатної правової допомоги, реформування поліції і розвиток системи БПД. Звернено увагу й на поглиблення співпраці підрозділів РЦ та ГУ НПУ у містах та районах області.

 RW3YjYodZDo

Директор Регіонального центру Олександр Черчатий виступив на нараді керівного складу ГУ НПУ з інформацією про напрями роботи та розвитку системи надання безоплатної правової допомоги. Увагу учасників наради привернуто до існуючих проблем, для вирішення яких потрібно обєднання зусиль сторін. Зокрема, таких як: неінформування центрів про затримання; несвоєчасне повідомлення про затримання; схиляння слідством до відмови від безоплатного адвоката та нав’язування «кишенькового»; неналежне інформування затриманих про право на правову допомогу; недостатня практика зворотного зв’язку за результатами розгляду звернень.

 hZ43pOZm5E4

Нагадаємо, що раніше, 12 лютого, Міністерство юстиції та Національна поліція підписали меморандум про співпрацю, який сприятиме дотриманню прав затриманих правоохоронними органами громадян та забезпеченню гарантій прав людини на захист.