назад

У Білій Церкві підлітки дізналися про свої права та способи їх захисту

В умовах війни українці, як ніколи, повинні забезпечити своїм дітям зростання у безпечних та сприятливих умовах, доступ до високоякісної освіти та охорони здоров’я, а також високий рівень життя.

З нагоди відзначення Дня захисту дітей працівниця Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області Антоніна Господаренко розповіла підліткам, які проводили своє дозвілля на території Білоцерківського міського парку культури та відпочинку імені Т.Г. Шевченка, про їхні права та способи їх захисту.

«Наші діти зіштовхнулися з численними проблемами, пов’язаними із захистом їхніх прав, у тому числі переміщенням, ризиками постраждати або стати свідком насильства. Страшно уявити, які емоційні та фізичні шрами залишила підростаючому поколінню війна. Міни та інші вибухонебезпечні речовини найчастіше є причиною смерті або поранень серед дітей. Саме тому, вкрай важливо розповідати їм про мінну небезпеки,» – зауважила фахівчиня Центру.
Підлітки охоче йшли на контакт та цікавилися як захиститися від зневаги та образ, з якими вони стикаються до певної міри щодня як у реальному житті, так і в кіберпросторі.
Під час заходу розповідали про механізм звернення дітей до системи безоплатної правової допомоги. У разі виникнення певної правової проблеми дитина, яка потребує захисту, через законного представника (батьків, опікуна/піклувальника) може звернутися до будь-якого місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги.
Червоною ниткою заходу була згадка про Конвенцію про права дитини, що прийнята 20 листопада 1989 року Генеральною асамблеєю ООН, адже саме цей документ містить весь спектр прав людини, що мають відношення до дітей — громадянських, політичних, економічних, соціальних і культурних прав.
А спеціальний міжнародний орган – Комітет з прав дитини – це своєрідний важіль додержанням прав дитини.

Діти – майбутнє нашої держави, яке, на жаль, формується в отруєному війною сьогоденні. Саме тому, так важливо, дати їм підтримку, опору і впевненість у завтрашньому дні, вжити всіх необхідних заходів для забезпечення їх захисту.