назад

Юні відвідувачі книгозбірні дізнались чому відстоювати права – це добре, а порушувати їх – погано?

Які відмінності між хорошими вчинками та поганими, і чому важливо нести відповідальність за свої вчинки та не лише визнавати, але й виправляти помилки? Відповіді на усі ці питання юними відвідувачами Костопільської бібліотеки для дітей допомогла  знайти волонтер БПД, адвокат та психолог Іванна Голуб під час правопросвітницького заходу.

«Сучасні діти напрочуд розумні, вони знають свої права та обов’язки. Разом з тим, в силу віку, діти, вчиняючи протиправні дії, часто бояться це визнавати та нести відповідальність. Вони бояться осуду, бояться суворого покарання. Тому, вкрай важливо вчити дітей змалечку, що визнати свою помилку та робити перший крок до примирення – це прояв зрілості особистості, стійкості характеру та переконань, а не слабкості. Їм потрібно пояснювати, що припуститись помилки може кожен. Головне – це мати бажання та можливість її виправити», – розповіла Іванна Голуб.

Також, під час спілкування з малечею вона розповіла декілька історій учасників пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». В цих кейсах Іванна Голуб акцентувала увагу на перевагах від участі у Програмі – як для особи, що вчинила правопорушення, так і для потерпілого. Адже врегулювання спору, з урахуванням інтересів обох сторін – це оптимальний вихід із конфліктної ситуації. Коли в результаті потерпіла сторона отримує відшкодування збитків та відновлення своїх порушених прав, а неповнолітній, що вчинив правопорушення – можливість пройти ресоціалізацію, сформувати свідому законослухняну поведінку та не допускати повторних правопорушень в майбутньому.

Таким чином, крізь призму підходу відновного правосуддя для неповнолітніх, Іванна Голуб донесла до дітей важливість несення відповідальності за свої вчинки та необхідність не лише знати свої права та вміти ними користуватись, але й розуміння того, що права абсолютно кожної особи є недоторканними.