назад

Особливості реалізації Програми відновного правосуддя для неповнолітніх на Закарпатті

5 липня у форматі робочої зустрічі фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області – директор Василь Попадинець та заступник директор, координатор проєкту Лариса Фучко, ювенальні прокурори Закарпатської обласної прокуратури – Наталя Кузан та Людмила Гангур, а також психолог Ужгородського районного відділу філії ДУ «Центр пробації» в Закарпатській області Катерина Ковач та адвокат-посередник Любомир Цебрик обговорили хід реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».
на Закарпатті у період воєнного стану.
Починаючи з 2020 року система БПД Закарпаття долучилася до реалізації Програми відновного правосуддя для неповнолітніх. За цей час налічується 17 справ, 8 з яких уже позитивно вирішені.
«Наразі складно встановити кримінальне провадження, у якому підозрюється неповнолітній та яке за формальними ознаками підпадає під дію Програми відновлення, адже вчинення злочину в умовах воєнного стану є обставиною, яка обтяжує покарання або впливає на кваліфікацію злочину, – зазначила Н.Кузан, а однією з умов участі у Програмі є вчинення неповнолітнім проступку або нетяжкого злочину».
Серед проблемних питань щодо реалізації відновного правосуддя учасники зустрічі виокремили й необхідність застосування у повному обсязі ресоціалізаційних програм для неповнолітнього. К.Ковач розповіла про можливість застосування спеціальних тренінгових програм, розрахованих на 10 занять. Окрім цього, важливою є і робота з родиною неповнолітнього.
Та попри ці тимчасові складнощі реалізація Програми є дуже важливою, оскільки вона дає можливість неповнолітній особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, пройти ресоціалізацію, сформувати свідому законослухняну поведінку та не допускати повторних правопорушень.