назад

Про безоплатну правову допомогу та відновне правосуддя говорили з держслужбовцями Тернопільщини під час онлайн-семінару

Днями відбувся онлайн семінар для державних службовців апарату, структурних підрозділів облдержадміністрації, райдержадміністрацій Тернопільської області на базі Тернопільського регіонального центру підвищення кваліфікації, де спікером виступив менеджер з якості Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Віталій Сольський.

Юрист розповів учасникам заходу про те, що право на безоплатну первинну правову допомогу згідно ст. 8 Закону України мають усі особи. які перебувають під юрисдикцією України. А право на БВПД мають певні категорії осіб згідно ст. 14 даного Закону України.

Крім того, Віталій Сольський звернув увагу на те, що з 1 липня цього року підвищено прожитковий мінімум. Тепер він для працездатних громадян становить 2600 гривень, для непрацездатних – 2027 гривень. У зв’язку з цим змінилася сума середньомісячного доходу, яка дозволяє громадянам мати право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в захисті, складанні документів процесуального характеру, здійсненні представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами. Так, працездатні особи мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, якщо середньомісячний дохід не перевищує 5200 грн, для непрацездатних громадян ця сума не перевищує 4054 грн.

Присутні дізналися, що звернутися за безоплатною первинною та вторинною правовою допомогою можна до найближчого бюро правової допомоги, незалежно від реєстрації місця проживання. Бюро працюють по всій Україні, за винятком регіонів, де наразі тривають воєнні дії. Подивитися розташування, номери телефонів та актуальну інформацію про режими роботи бюро можна на мапі, яка регулярно оновлюється: https://bit.ly/bpd_buro. Там же можна дізнатися графік роботи консультаційних пунктів, дату та час проведення прийому громадян.

Також, Віталій Сольський розповів учасника семінару про пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», котрий реалізується на базі системи надання безоплатної правової допомоги за сприяння Представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Основна мета Програми – максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу та ресоціалізація їх у суспільне життя. Тобто, держава дає можливість неповнолітній особі, яка вчинила кримінальне правопорушення звільнитися від кримінальної відповідальності.

За словами правника, Програму можна застосовувати за чотирьох умов:

  • є потерпіла сторона — фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин;
  • неповнолітній визнає факт вчинення ним кримінального правопорушення;
  • і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у Програмі.

Довідково. Дізнатися більше про надання безоплатної правової допомоги можна за посиланням  та за номером єдиного контактного центру системи БПД 0 800 213 103.