назад
08.05.23

Адресна безоплатна правова допомога — для безбар’єрного доступу

Коли людина не може прийти до юристів — юристи прийдуть до неї. Це про адресну правову допомогу — послугу, що впроваджена, щоб люди, котрі через стан здоров’я або життєві обставини не можуть звернутися до бюро чи консультаційного пункту, змогли поспілкуватися з юристом віч-на-віч.

Адресну безоплатну правову допомогу можна отримати за місцем проживання або перебування — у лікарнях, геріатричних пансіонатах, психоневрологічних інтернатах тощо.

Залишити заявку на отримання такої послуги можна за телефоном 0 800 213 103 або зателефонувати до найближчого бюро. Фахівці бюро фіксують контактну інформацію та повідомляють про дату і час можливого візиту.

Літні люди, що потребують сторонньої допомоги і мешкають у спеціальних закладах – геріатричних пансіонатах, психоневрологічних інтернатах тощо часто мають складнощі зі сприйняттям інформації через електронні засоби зв’язку, їм потрібне живе спілкування. Тож юристи системи БПД тримають звʼязок з персоналом цих закладів, щоб приїхати, коли виникає запит на правничу допомогу.

Так, підопічні Хмільницького територіального центру соціального обслуговування, що на Вінниччині, не мали змоги самостійно звернутись за правовою допомогою до бюро, тому передали прохання через соціального працівника про те, що вони перебувають в складній життєвій ситуації та потребують консультації юриста. Директор Козятинського місцевого центру Олександр Комар та завідувачка Хмільницького бюро Ганна Мариніч, відвідали клієнток у соціальній установі та надали відповіді на їх питання.

Адресна правова допомога на прифронтовій Харківщині

На Харківщині фахівці системи БПД у співпраці з партнерами продовжують працювати — консультують людей офлайн та онлайн.

У 2022 році юристи системи БПД Харківщини 53 рази виїжджали для надання адресної правової допомоги громадянам.

Так, у жовтні 2022 року до Коломацького бюро правової допомоги звернувся пан Михайло і розповів, що хоче повернути кошти, які він сплатив за газ, проте вони не були зараховані через реорганізацію підприємства газопостачання. Головний юрист бюро Юрій Межерицький відвідав пана Михайла. Фахівець підготував заяву до ПрАТ «Харківгаззбут». Зрештою чоловіку повернуто в повному обсязі усі кошти на поточний рахунок споживача.

Мати ветерана війни – учасника бойових дій, який отримав інвалідність внаслідок бойового поранення звернулася до Лозівського бюро правової допомоги Харківщини з проханням прийти за місцем проживання сина, який прикутий до ліжка. Фахівець відвідав пана Романа і з’ясував питання, що чоловік хоче розірвати шлюб. Фахівець прийняв звернення та склав позов до суду. Жінка навіть подякувала за цю допомогу під час запису інтерв’ю.

Адресна допомога з земельних питань на Хмельниччині

У грудні 2022 року до Красилівського бюро правової допомоги, що на Хмельниччині, зателефонувала пані Євдокія. Літня жінка потребувала роз’яснення щодо оформлення документів на землю, однак самотужки прийти до бюро не могла. Їй важко ходити, пересувається на милицях та далі власної оселі не виходить. Завідувач бюро Валентин Галюк відвідав жінку, проконсультував з її питання, залишив письмову інструкцію щодо подальших дій.

Допомагаємо в оформленні документів людям з інвалідністю

Начальниця відділу надання БПД Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Вікторія Чепка надала адресну первинну правову допомогу чоловікові, який є повністю незрячим. Як розповів пан Сергій, через те, що у 45 років він не вклеїв фотокартку у паспорт у встановлений строк, виникла необхідність виготовлення паспорта громадянина України у формі картки.

Вікторія Чепка склала заяву до Головного управління ДМС у Закарпатській області, в якій від імені Сергія просила працівників ДМС надати йому адресну допомогу та здійснити прийом необхідних документів для виготовлення паспорта у нього вдома, а також доставити готовий паспорт громадянина України додому.

Не всі громадяни, яких війна змусила покинути свої домівки, можуть швидко інтегруватися на новому місці, знайти необхідну допомогу.

Саме в такій ситуації опинилася пані Таїсія, яка є внутрішньо переміщеною особою, зараз проживає на Полтавщині. Таїсія має інвалідність 2 групи, потребує постійного стороннього догляду, самостійно пересуватися практично не може. Жінку хвилювало питання можливості отримання пенсії, адже її пенсійна карта була деактивована, бо закінчився термін дії.

На допомогу прийшов юрист Борівського бюро правової допомоги, що на Харківщині Олександр Малій, який також є внутрішньо переміщеною особою та проживає у сусідньому з пані Таїсією селі. Він надав їй адресну правову допомогу, під час якої роз’яснив, що найкращим виходом із ситуації буде оформлення довіреності на отримання пенсії, надав контакти найближчих до її місця проживання нотаріусів.

Консультуємо у віддалених гірських селах Буковини

Торік юристи Путильського бюро правової допомоги надали адресну правову допомогу шістьом буковинцям, які мешкають у гірських населених пунктах. У багатьох випадках доводилося пішки долати кілька кілометрів, аби дістатися до помешкання літніх громадян, які живуть у горах.

«Чимало гірських населених пунктів не мають належних доріг і транспортного сполучення, тож людям важко до нас добиратися. Серед горян, які через вік або стан здоров‘я не можуть самостійно звернутися до наших юристів, адресна правова допомога користується популярністю. Поряд із консультаціями, часто надаємо адресну допомогу й у випадку забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги», – розповідає завідувач Путильського бюро правової допомоги Тетяна Різак.

Допомагаємо представляти інтереси осіб, які постраждали від шахрайства

Літні люди стикаються з ризиком шахрайства, пов’язаного з договорами довічного утримання.

Так, у серпні 2022 року до юристів Подільського бюро правової допомоги, що на Одещині, зателефонувала пані Людмила так повідомила, що їй потрібна адресна правова допомога. Жінка підписала договір довічного утримання аби сторонні люди здійснювали догляд за нею.

«Вже багато років живу одна, у мене хворі ноги і я взагалі не виходжу з будинку, не кажучи вже про похід в магазин за продуктами чи в аптеку за ліками. З моменту підписання договору нічого в моєму житті не змінилось, жодної допомоги чи підтримки я не отримала — мене просто обманули. Я звернулася до суду аби розірвати даний договір, проте відвідувати суд я не можу через свої хворі ноги, тому потребую допомоги», – розповіла юристу пані Валентина під час зустрічі.

Для здійснення представництва інтересів клієнти в суді з питання розірвання договору довічного утримання призначили адвокатку, яка співпрацює з системою БПД Олену Кулікову. На теперішній час триває судовий розгляд справи.