назад

Адвокат Одеського центру з надання БВПД оскаржує судову ухвалу про обрання запобіжного заходу командиру пятого батальйону територіальної оборони «Прикарпаття» Віталію Комару

batalion ter oborony prykarpattiaАдвокат Одеського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Петро Кобзар готує апеляцію на ухвалу слідчого судді Приморського районного суду м. Одеса про обрання запобіжного заходу командиру  військової частини В0120 (п’ятий батальйон територіальної оборони «Прикарпаття») підполковнику Віталію Комару. Останньому інкримінують відмову від несення військової служби в бойовій обстановці, відмові виконання наказу військової влади та бездіяльності у вчиненні злочину підлеглими бійцями батальйону.  

Як повідомляли українські ЗМІ, 26 серпня більше 300 військовослужбовців зазначеного батальйону вийшли з-під Іловайська, залишивши бойові позиції та вирушивши до місця постійної дислокації в Івано-Франківській області. Водночас, засоби масової інформації з посиланням на Раду Національної безпеки та оборони України повідомляли, що п’ятиий батальйон територіальної оборони «Прикарпаття» виведено до місця відновлення боєздатності рішенням Головнокомандувача Збройних Сил України.

Військова прокуратура Південного регіону України відкрила відповідне кримінальне за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст. 409 КК України (відмова від несення обов’язків військової служби в бойовій обстановці), ч.2 ст. 402 КК України (відмова від виконання наказу начальника) та ч. 2 ст. 404 КК України (бездіяльності у вчиненні злочину підлеглими бійцями п’ятого батальйону територіальної оборони  «Прикарпаття»), у якості підозрюваного по якому проходить командир батальйону, підполковник Віталій Комар.

Сьогодні, 03.09.2014 о 09:30 до Одеського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надійшла постанова від військової прокуратури Південного регіону України про призначення адвоката для здійснення захисту за призначенням підозрюваного командира Віталія Комара. Призначений згідно доручення центру № 4423 адвокат Петро Кобзар прибув до підзахисного у визначений законом термін для здійснення конфіденційного побачення.

«Підзахисний підполковник Віталій Комар тримається як справжній командир військової частини. – повідмляє адвокат Петро Кобзар. – Упевнено, без паніки, готовий до пояснень щодо ситації, яка мала місце у зв’язку із полишенням бойової позиції його батальйоном».

Увечері в Приморському районному суді м. Одеса було розглянуто клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу підозрюваному. У судовому засіданні сторона обвинувачення просила застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із застосуванням альтернативного запобіжного заходу у вигляді застави, у виключномурозмірі, тобто до 500 мінімальних заробітних плат. Захисник у судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання слідчого, обгрунтовуючи свою позицію тим, що ризики, передбачені ст. 177 КПК України, на які посилається сторона обвинувачення, нею не доведені і носять ймовірний характер. На думку адвоката, вони необгрунтовані, що підтверджуються присутністю підозрюваного у судовому засіданні. Останній з’явився на нього добровільно за викликом слідчого, що, у свою чергу, свідчить про належне виконання пізахисним його процесуальних обов’язків. Крім того, захисник звернув увагу суду на те, що стороною обвинувачення не був досліджений належним чином майновий стан підзахисного, та подано клопотання про обрання застави у мінімальній сумі, або іншої міри запобіжного заходу, не пов’язаної з триманням під вартою.

Своєю ухвалою суд частково задовольнив клопотання слідчого, а саме, застосував до Віталія Комара запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в Одеському слідчому ізоляторі УДДВП в Одеській області, та визначено розмір застави у 299 628 гривень.

Захисник Петро Кобзар оскаржуватиме ухвалу Приморського районного суду відповідною апеляційною скаргою, яка буде подана 04.09.2014 року.

Про подальший хід справи та результати розгляду апеляційної скарги адвоката Одеського обласного центру з надання БВПД інформуватимемо додатково.