назад
13.06.18

Адвокат системи БПД домігся перерахунку пенсії для малозабезпеченої мешканки Самбірщини

pensyiДо Турківського бюро правової допомоги, що на Львівщині, звернулася малозабезпечена громадянка Марія з проханням допомогти відстояти права щодо перерахунку пенсії, в чому їй відмовив Пенсійний фонд України.

Як розповіла жінка, минулого року вона звернулася до Старосамбірського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області про перерахунок пенсії та зарахування до трудового стажу періоду роботи на посаді зоотехніка колгоспу ім. Котовського з 05.03.1966 до 31.12.1967. Адже, як з’ясувалось, він не був включений до розрахунку.

Проте листом Управління Пенсійного фонду їй було відмовлено в зарахуванні вказаного періоду до трудового стажу у зв’язку з начебто відсутністю підтвердних довідок про встановлений та вироблений мінімум трудової участі. Разом з тим всі записи про роботу у спірний період були зазначені в трудовій книжці колгоспника.

На підставі звернення жінки Самбірським центром з надання БВПД було прийнято рішення про призначення їй адвоката за рахунок держави – Дмитра Буняка, який в інтересах клієнтки звернувся до суду з адміністративним позовом про визнання протиправною відмови Пенсійного фонду.

Суд, всебічно з’ясувавши всі фактичні обставини справи, позов клієнтки адвоката Буняка задовольнив повністю та визнав протиправною відмову Старосамбірського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області про зарахування до трудового стажу позивачці зазначеного періоду роботи, зобов’язавши здійснити громадянці перерахунок пенсії.

Як зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк, дуже важливо, щоб кожна малозабезпечена людини почувалась захищеною, особливо якщо це стосується пенсійних питань.

«Як свідчить аналіз звернень громадян до центрів системи безоплатної правової допомоги, питання перерахунку пенсій одне з найбільш затребуваних. В Україні більшість пенсіонерів належить до категорії найбільш соціально незахищених і тому дуже важливо, аби держава уважно ставилась до їхніх потреб. Адвокат Дмитро Буняк продемонстрував, що для системи БПД не існує другорядних чи «дрібних» справ» і що наші пенсіонери завжди можуть розраховувати на безоплатну правову допомогу», – сказав Олексій Бонюк.


Довідково:

норми законів, якими керувався суд:

– стаття 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення», де зазначено, що до стажу роботи зараховується робота, виконувана на підставі трудового договору на підприємствах, в установах, організаціях і кооперативах, незалежно від використовуваних форм власності та господарювання, а також на підставі членства в колгоспах та інших кооперативах незалежно від характеру й тривалості роботи і тривалості перерв;

– стаття 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення», якою передбачено, що основним документом, який підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України;

– постанова Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637, що затверджує Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній. Пунктом 3 цього Порядку передбачено, що за відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються довідки, виписки з наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори й угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube          Google Google+  тTwitter