назад

Ternopil Svyripa-Deputat

Адвокат, що співпрацює з Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, допомогла клієнтці у суді довести винуватість підозрюваного у нанесенні їй легких тілесних ушкоджень та домогтися компенсації за матеріальну шкоду.

До Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася потерпіла в кримінальному процесі Ірина Тетерчук*. Жінка розповіла, що у грудні 2015 року, на ґрунті неприязних відносин, громадянин Віталій Рибак* наніс їй декілька ударів чим спричинив легкі тілесні ушкодження.

Своїми діями чоловік вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 125 КК України – умисне легке тілесне ушкодження.

За дорученням місцевого центру №12 від 08.02.2016 року у справу вступила адвокат Вікторія Свиріпа-Депутат та підготувала цивільний позов  про відшкодування матеріальної шкоди, зокрема, грошових коштів, витрачених потерпілою на медичне обстеження  та  лікування.

Відповідно до ст. 61, 127-129 Кримінального процесуального  кодексу України, цивільним позивачем у кримінальному провадженні є фізична особа, якій кримінальним правопорушенням було завдано майнової або моральної шкоди, та яка в порядку, передбаченому цим Кодексом, пред’явила цивільний позов. Шкода, завдана кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, може бути стягнута судовим рішенням за результатами розгляду цивільного позову у кримінальному провадженні. Ухвалюючи обвинувальний вирок, постановляючи ухвалу про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, суд залежно від доведеності підстав і розміру позову задовольняє цивільний позов повністю або частково, чи відмовляє  в ньому.

У судовому засіданні обвинувачений Віталій Рибак цивільний позов не визнав. Однак адвокат довів, що спричинена матеріальна шкода дійсно була заподіяна внаслідок вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.125 КК України.

Суд визнав  громадянина Віталія Рибака винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.125 КК України та стягнув із засудженого на користь потерпілої Ірини Тетерчук матеріальну шкоду.

*ПІ змінені з етичних міркувань