назад

1479506 489789394452063 1684286516 n

Чортківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує громадян про те як оформити право на спадщину. Визнання права власності на спадкове майно – одне із найактуальніших питань з яким звертаються до фахівців центру жителі району.

 

Майже кожна людина рано чи пізно стикається із процедурою спадкування майна.  Законодавчо загальні та процесуальні норми оформлення права на спадщину закріплені у Цивільному Кодексі України, Законі України «Про нотаріат», Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.

Згідно Цивільного кодексу України спадкування – це  перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

У відповідності із ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем має подати нотаріусу, або в сільських населених пунктах-уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

При оформленні права на спадщину потрібно також подати документи, які підтверджують факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства, якщо має місце спадкування за законом, прийняття спадкоємцем спадщини у встановлений законом спосіб, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину. Проте у спадкоємця може виникнути проблемна ситуація, коли немає певних документів для оформлення права на спадщину, чи вони втрачені. У такому випадку особа може звернутися до суду із позовом про визнання права власності на спадкове майно.

“Аналіз звернень до місцевого центру про надання безоплатної вторинної правової допомоги щодо складення позовних заяв про визнання права власності на спадкове майно та представництво у даній категорії справ вказує на те, що найпоширенішими причинами звернення до суду є неможливість спадкоємців, які прийняли спадщину оформити своє право на спадщину через відсутність оригіналів правовстановлюючих документів на ім’я спадкодавців або відсутність державної реєстрації нерухомого майна спадкодавця” – зазначає директор місцевого центру Марія Гамбаль

Чортківський місцевий центр з надання безоплатної правової допомоги має низку успішних прикладів визнання у суді  права власності громадян на спадкове майно.

Нагадуємо, що право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги мають такі соціально  незахищені категорії громадян: малозабезпечені особи, інваліди, які отримують пенсію або допомогу у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, ветерани війни (учасники бойових дій, у тому числі учасники АТО, члени сімей загиблих), особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, реабілітовані особи та інші (ст.14 Закону «Про безоплатну правову допомогу»).

Громадяни, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися до місцевих центрів за наступними адресами:

м. Тернопіль –  вул. Шпитальна, 7,

м. Кременець – вул. Шевченка, 59А,

м. Чортків – вул. Шевченка, 54.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів). 

Чортківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує громадян про те як оформити право на спадщину. Визнання права власності на спадкове майно – одне із найактуальніших питань з яким звертаються до фахівців центру жителі району.