назад
27.10.22

Безбар’єрна правова допомога: як вирішуються проблеми людей з інвалідністю

Кожне десяте звернення до системи безоплатної правової допомоги по захист або представництво у суді, складення позовних заяв та інших документів для подачі до суду — від людей з інвалідністю. Серед найпоширеніших питань – оскарження рішень, дій та бездіяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, розірвання шлюбу та стягнення аліментів.

Доступність правової допомоги – один із основоположних та незмінних принципів роботи системи БПД. Отримати безоплатну правову допомогу можна у бюро, зателефонувавши до контакт-центру за номером 0 800 213 103 або скориставшись онлайн-сервісами системи БПД.

Якщо людина не може прийти до найближчого бюро, але хоче поспілкуватися з юристом особисто, вона може зателефонувати до контакт-центру системи БПД або до бюро та залишити запит на отримання адресної правової допомоги. У таких випадках правники приходять до місця проживання чи перебування клієнта, аби проконсультувати з того чи іншого правового питання, в разі необхідності – надати безоплатну вторинну правову допомогу.

«Фахівці системи БПД проводять правопросвітницькі заходи, надають консультації людям, які перебувають в геріатричних пансіонатах, будинках-інтернатах та центрах соціального обслуговування  при органах місцевого самоврядування. Зазвичай, це робиться спільно з партнерами, що дозволяє оперативно вирішувати правові питання громадян», – зазначає юристка Козятинського бюро правової допомоги Аліна Бондарчук.

Від початку війни значно збільшилася кількість звернень щодо оформлення статусу внутрішньо переміщеної особи, отримання соціальних виплат та гуманітарної допомоги. Багато запитань щодо продовження дії статусу особи з інвалідністю, перенаправлення пенсії, яку отримували у поштовому відділенні за місцем проживання, порядку оформлення надання соціальних послуг з догляду вдома.

«Роз’яснення особам з інвалідністю та маломобільним групам населення їхніх прав та механізмів захисту є одним із важливих напрямів  правопросвітницької роботи фахівців системи БПД», – переконаний керівник Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Сергій  Брус.

Успішні кейси надання безоплатної правової допомоги людям з інвалідністю

У доробку юристів та адвокатів, які співпрацюють з системою БПД, багато успішних кейсів захисту прав осіб з інвалідністю.

Матеріальна шкода та моральні збитки

Віталій звернувся до Житомирського бюро правової допомоги з питанням відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок ДТП. Коли він їхав на мопеді, водій автомобіля, порушив правила дорожнього руху, не поступився дорогою, унаслідок чого сталася аварія. Віталій отримав легкі тілесні ушкодження, а його мопед був пошкоджений.

Винуватець ДТП відмовився відшкодовувати матеріальну шкоду та моральні збитки. Тому Віталій був змушений звернутися до суду. Завдяки фаховим діям адвоката Руслана Логінова, який надавав чоловікові безоплатну вторинну правову допомогу, права Віталія вдалося захистити та стягнути з винуватої особи 10 тис. грн.

Вигадана заборгованість по кредиту

Повідомлення про відкриття виконавчого провадження щодо заборгованості в сумі 65 тис. грн. по кредитному договору стало для Назара несподіванкою. Зі своєю проблемою він звернувся до Тернопільського бюро правової допомоги. Допомогти Назару доручили адвокату Андрію Войнарському, який співпрацює з системою БПД.

Як з’ясувалося, постанова, винесена виконавцем, була здійснена на підставі виконавчого напису, що був виданий приватним нотаріусом. Пан Назар заперечував щодо заборгованості. Він наполягав, що жодних договірних зобов’язань перед відповідачем не має, адже договір про позику укладала його мати, яка вже померла.

Суд став на бік пана Назара – прийняв рішення задовольнити позовну заяву, звільнивши чоловіка від необхідності виплачувати заборгованість, до якої він не має стосунку.

«Виписати» з будинку, щоб отримати субсидію та допомогу

Пан Василь має інвалідність I групи загального захворювання та не може самостійно пересуватися. Він звернувся до Кельменецького бюро правової допомоги з проханням про адресну правову допомогу — і юристи приїхали до нього додому.

Чоловік розповів, що у будинку зареєстрований його родич, який не проживає тут вже понад 10 років. Через це пан Василь не може оформити субсидію на оплату комунальних послуг. А гроші йому дуже потрібні, адже він постійно хворіє і потребує лікування.

Допомогти чоловіку взялася юристка Альона Луцик. Вона склала та подала до суду позовну заяву про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням. Позов було задоволено повністю. Тож пан Василь згодом зміг оформити субсидію.                     

Подібна історія трапилася і з паном Ігорем, який звернувся до Долинського бюро правової допомоги. У нього різко погіршувався зір, але коштів на операцію не було. Він неодноразово звертався до органів місцевого самоврядування з проханням надати допомогу на лікування, але отримував відмови через те, що разом з ним у будинку зареєстрований його син, який зобов’язаний дбати про нього. Проте син понад чотири роки не живе у батьківському будинку – поїхав за кордон та забув про батька.

Фахівчиня Долинського бюро правової допомоги Галина Стефанишин підготувала документи для звернення до суду з позовом про визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням. На підставі рішення суду пан Ігор зміг зняти з реєстрації свого сина, і як такий, що проживає один, звернутися за допомогою до медичного закладу, до органів місцевого самоврядування та органів держаної влади.

Врешті-решт чоловік отримав матеріальну допомогу на операцію від органів місцевого самоврядування. Також медичний заклад пішов йому назустріч – частину витрат оплатив сам.

Аліменти на утримання хворого батька

До Коломийського бюро правової допомоги звернулася пані Олена від імені свого брата Івана, який тяжко хворіє та не може самостійно пересуватися.

Жінка розповіла, що її брат переніс інсульт і потребує стороннього догляду. Але його дорослі сини не хочуть доглядати хворого батька або чимось допомагати йому. Тому вона й забрала пана Івана у свій будинок. З доходів у чоловіка є невеличка пенсія, якої заледве вистачає на ліки. Тому пані Олена хотіла, щоб дорослі діти її брата допомагали хоча б фінансово своєму батькові.

Представляла інтереси пана Івана у суді адвокатка Лілія Бакай, яка співпрацює з системою БПД. Зібравши всі необхідні докази по справі, вона склала позовну заяву про стягнення аліментів на утримання батька.

За результатами розгляду справи на користь пана Івана щомісячно з кожного сина стягуватимуться аліменти на утримання батька у розмірі ¼ частини з усіх видів заробітку.

Про пенсійні справи

До Черкаського бюро правової допомоги звернулася пані Наталя та розповіла, що для   перерахунку призначеної пенсії за стажем роботи, вона звернулася до Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області, обравши найбільш вигідний для себе період роботи. Однак отримала відмову в перерахунку пенсії, оскільки її ім’я в архівній довідці було зазначено як «Наталія», в той час як у її паспорті зазначено ім’я «Наталя».

Оскільки жінка є особою з інвалідністю, вона має право на безоплатну вторинну правову допомогу. Її справою зайнявся адвокат Андрій Нікітюк, який співпрацює з системою БПД.

Адвокат підготував заяву про встановлення факту належності архівної довідки та зібрав необхідні докази, зокрема копію трудової книжки пані Наталі, записи в якій повністю узгоджувались з архівною довідкою в частині місця роботи, періоду роботи та посади. Судом було встановлено  належність архівної довідки про стаж роботи.

Відтак було відновлено порушене право пані Наталі на гідне пенсійне забезпечення.

Пан Павло, переглядаючи місцеву пресу, побачив роз’яснення на правову тематику, опубліковане Диканським бюро правової допомоги. Він  вирішив звернутися до юристів зі своєю проблемою.

Пан Павло повідомив, що є військовим пенсіонером, а також особою з інвалідністю, отримує пенсію за вислугу років. Він звернувся до Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області з проханням перерахувати йому пенсію, оскільки змінився розмір грошового забезпечення, проте отримав відмову.

Фахівчиня бюро Людмила Маценко підготувала позовну заяву до Полтавського окружного адміністративного суду про визнання дій Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області щодо відмови у перерахунку пенсії протиправними та зобов’язання здійснити перерахунок пенсії на підставі оновленої довідки про розмір грошового забезпечення військовослужбовця. Тепер завдяки допомозі юристки пан Павло отримує більше пенсію.