назад

Безоплатна правова допомога безробітним

cherkmc (1)Постійною практикою в правопросвітницькій діяльності Черкаського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги є співпраця з Черкаським міським центром зайнятості.
15 січня 2019 року Ірина Крутоус, головний спеціаліст центру з надання БВПД, прийняла участь у семінарі з безробітними, які стоять на обліку в центрі зайнятості на тему: “Легальна зайнятість”.

Під час заходу присутнім роз’яснені правові відносини з роботодавцями, переваги легальної зайнятості, як основи соціальної захищеності працюючого населення. Поінформовано про роботу системи безоплатної правової допомоги, а також наголошено на переліку категорій осіб, яким Закон України «Про безоплатну правову допомогу» надав право на таку допомогу.

Присутні на заході мали змогу отримати відповіді на запитання, які у них виникали, зокрема, щодо поважних причин пропуску строку для прийняття спадщини.

cherkmc

До відома присутніх було доведено перелік причин, які судом можуть бути визнані поважними: тривала хвороба, перебування спадкоємця тривалий час за межами України, відбування покарання в місцях позбавлення волі, перебування на строковій військовій службі в Збройних Силах України, а також перелік причин, які судом не можуть бути визнані поважними, а саме: юридична необізнаність спадкоємця щодо строку прийняття спадщини, наявність спадкового майна, похилий вік, непрацездатність, відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини тощо.

«Судова практика виходить з того, що оскільки саме по собі незнання про смерть спадкодавця без установлення інших об’єктивних, непереборних, істотних труднощів на вчинення дій щодо прийняття спадщини не свідчить про поважність пропуску зазначеного строку, то у заяві, в обов’язковому порядку, необхідно порушувати питання про поважність причин пропуску зазначеного строку та доводити цей факт належними та допустимими доказами в судовому процесі», – наголосила Ірина Крутоус.

Учасники семінару отримали брошури в рамках проекту  «Я маю право» та буклети з інформацією про безоплатну правову допомогу, діяльність Черкаського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Гогля 221, та тел. 0472-33-32-28.