назад

Безоплатна правова допомога для громадян з обмеженими можливостями пересування, які потерпіли від шахрайства

16117644 1252655444780041 1989028085 n

10 січня 2017 року директор Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Гордєєв разом із головним спеціалістом відділу правової інформації та консультацій Оленою Шумило  надали адресну правову допомогу жительці м. Тернополя громадянці М., яка не здатна самостійно пересуватися.

До слова, з метою покращення доступу громадян до безоплатної правової допомоги та можливості її отримання, фахівці Тернопільського місцевого центру неодноразово надавали адресну правову допомогу особам з обмеженими можливостями самостійного пересування.

Громадянка М. направила до місцевого центру звернення про надання їй безоплатної вторинної правової допомоги. На підтвердження статусу малозабезпеченої особи тернополянка надала відповідні документи.

Оскільки заявниця позбавлена можливостей самостійно пересуватися, команда Тернопільського місцевого центру прийняла рішення про надання їй адресної правової допомоги з виїздом на місце її проживання.

Як з’ясували представники місцевого центру, громадянка М. є потерпілою у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 190 КК України – шахрайство. Як розповіла п. М., до неї зателефонували телефонні шахраї та повідомили, що її син потрапив у ДТП і для його порятунку необхідна конкретна сума грошових коштів. Жінка, повіривши у провокацію, передала потрібні кошти. Як виявилося згодом, ця інформація була неправдивою. На сьогодні особу злочинця встановили, його затримано, вирішується питання про пред’явлення йому підозри. Зараз Тернопільський місцевий центр приймає рішення про надання заявниці безоплатної вторинної правової допомоги (захист).

Разом з тим, потерпілими у цьому кримінальному провадженні є не лише гр. М., але й інші особи похилого віку, одна з яких вже звернулася за безоплатною правовою допомогою до Тернопільського МЦ, в результаті чого їй призначили адвоката.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Упродовж 10-ти днів з дати звернення особи з усіма необхідними документами центр правової допомоги повинен прийняти рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги (призначити адвоката, який вестиме справу) або надати обґрунтовану відмову у наданні безоплатної вторинної правової допомоги. У разі прийняття позитивного рішення центр правової допомоги забезпечить надання такої допомоги та повідомить про це особу, яка звернулася, телефоном або в інший спосіб.

Якщо справу можна вирішити без звернення до суду, центр правової допомоги проконсультує особу, яка звернулася по допомогу, та у разі потреби направить її до організації, яка допоможе вирішити проблему по суті.

За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7, контактний телефон: (0352) 52-15-20.

Адреси структурних підрозділів Тернопільського місцевого центру – бюро правової допомоги:

— м. Бержани, вул. Банкова, 6;

— смт. Козова, вул. Дорошенка, 3;

— м. Підгайці, вул. Шевченка, 2а;

— смт. Підволочиськ, вул. Д. Галицького, 80;

— м. Теребовля, вул. Кн. Василька, 150.

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.