назад

Мобільні правові офіси – ефективні комунікативні заходи для громадян Запоріжжя

2

Від початку року знову розпочали приймати постійно діючі мобільні офіси правової допомоги для інформаційно-роз’яснювальної та консультаційної роботи з правових питань з мешканцями міста. Фахівці Першого запорізького місцевого центру за надання безоплатної вторинної правової допомоги беруть активну участь у таких прийомах.

     


        11 січня 2017 року начальник відділу представництва  Самір Дадашев прийняв участь у проведенні «мобільного правового офісу» для учасників АТО та військовослужбовців в приміщенні Шевченківського районного центру зайнятості м.Запоріжжя.1

       13 січня 2017 року в приміщенні Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки заступник начальника відділу правової інформації та консультацій Тетяна Мягка спільно з головним спеціалістом відділу реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Ксенією Лоцман, прийняли участь у постійно діючому «мобільному правовому офісі», в якому відвідувачі отримали правові консультації та роз’яснення з проблемних питань: алгоритм звернень громадян до держустанов, питання, що стосуються оформлення спадщини та ін.

       Під час заходів присутні отримали корисну інформацію щодо дієвих змін в Законі України “Про безоплатну правову допомогу”, які враховують інтереси найбільш незахищених груп супільства.

       Адже починаючи з 5 січня поточного року розширенне коло осіб, які мають право на гарантовану державою безоплатну вторинну правову допомогу.

       Насамперед, йдеться про внутрішньо переміщених осіб та осіб, які до сьогодні лише претендували на отримання такого статусу. Таким чином скористатися кваліфікованою правовою допомогою тепер зможуть близько 70 000 людей – саме такою сьогодні є приблизна кількість зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб у Запорізькій області.

      15492332 382933375382210 1475091645924983663 n Така ж соціальна гарантія встановлена для осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій (на сьогодні у нашому регіоні мешкає більше ніж 8500 учасників АТО), іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань.

       Також суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості, що є критерієм для отримання безоплатної вторинної правової допомоги:

  • по-перше, особа матиме таке право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів;
  • по-друге, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер.

       Внесені зміни враховують об’єктивну потребу у забезпеченні доступу до безоплатної правової допомоги особам, які мають дохід, що дорівнює прожитковому мінімуму або навіть більше, проте є недостатнім для самостійної оплати правових послуг. Крім того, прийняті зміни зроблять особу незалежною від доходів інших членів сім’ї у питанні звернення за безоплатною правовою допомогою. Насамперед, це уможливить звернення за такою допомогою осіб, законні інтереси та права яких порушуються в сім’ї.

Для отримання правових консультацій та безоплатної правової допомоги необхідно звернутися до Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:
м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77 (2-й поверх). Режим роботи центру: з понеділка по п’ятницю з 8-00 до 17-00, субота, неділя вихідний. Тел.(061) 764-60-77

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)