назад

111

Вони були в “котлах”, бачили смерть і страждання, вони стояли за себе, за Україну та її народ. Вони, бійці АТО, — герої вже тому, що не побоялися взяти в руки зброю і стати на оборону своєї держави. Проте після повернення додому не на всіх чекало спокійне мирне життя. Більшість стикнулася з новими випробуваннями, пов’язаними з підтвердженням статусу «учасник бойових дій», отриманням пільг тощо.

        

         Аби допомогти нашим захисникам вирішувати правові питання 7 червня 2016 року між Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області та Центром допомоги учасникам Антитерористичної операції при Запорізькій обласній державній адміністрації було підписано Меморандум про співпрацю.

       Донедавна згідно Закону України «Про безоплатну правову допомогу» учасники бойових дій та інші особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», могли отримати безоплатну вторинну правову допомогу лише з питань їх соціального захисту.

       У зв’язку з внесенням змін до вищевказаного Закону, які значно розширюють коло осіб, що мають право на гарантовану державою безоплатну вторинну правову допомогу, було вирішено завітати до Центру допомоги воїнам АТО аби обговорити майбутні напрямки співпраці.

       Керівник Центру Олексій Сквордяков радо зустрів гостей із Регіонального та Другого запорізького місцевого центрів з надання БВПД, адже занепокоєний питанням вирішення правових проблем, що виникають майже у кожного з більш ніж 8500 учасників АТО, які мешкають у Запорізькому регіоні.2.2.2

       – Державна гарантія, якою є безоплатна вторинна правова допомога, встановлена відтепер для осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій. І тепер вона поширюється на вирішення будь-якого питання правового характеру, будь-то розлучення, аліменти, виділення земельної ділянки, надання пільг чи виплат тощо, – наголосив директор Регіонального центру Павло Наливайко.

        Директор Другого запорізького місцевого центру Сергій Вітько зазначив, що учасники Антитерористичної операції для вирішення своїх правових проблем матимуть повний обсяг послуг, що передбачено безоплатною вторинною правовою допомогою, а саме: захист, здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складення документів процесуального характеру.

       – Наша співпраця – це надзвичайно позитивний момент, адже суспільство до кінця не обізнане, як захистити свої права, куди звернутися за допомогою, – підкреслив Олексій Сквордяков, – А що казати про хлопців, які повернулися з війни. Вони наразі потребують нашого захисту та підтримки – нашим захисникам необхідне розуміння та відчуття того, що право та закон на їхньому боці.

       Під час робочої зустрічі було обговорено багато питань, що наразі турбують учасників бойових дій, серед яких найпоширенішими є оформлення субсидій та одержання пільг на оплату комунальних послуг, медичне обслуговування та оздоровлення, питання виділення земельних ділянок, постановка на чергу на житло, безкоштовний проїзд та монетизація пільг.

       Співрозмовники розглянули можливість виготовлення інформаційних буклетів та соціальних відеороликів для бійців АТО, які міститимуть корисну інформацію, як діяти в тій чи іншій ситуаціях, куди звернутися за правовою допомогою, як вирішити свої проблеми у правовий спосіб. А щоб бути впевненими, що розповсюджуємо дійсно корисну інформацію, Центр допомоги бійцям АТО буде проводити інтерактивні опитування серед учасників бойових дій.

       Отже попереду дуже багато важливої та цікавої роботи, але насамперед необхідно якнайширше розповсюдити інформацію про законодавчі новели. Тому не будьте байдужими і розкажіть своєму сусідові, а той своєму знайомому, що з 5 січня 2017 року учасники АТО мають право на безоплатну вторинну правову допомогу з будь-якого питання.

Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися безпосередньо до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області:

– телефон: (061) 224-44-50

– е:mail: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

– віртуальна приймальня Рубрика: «Поставити питання юристу» на сайті Регіонального центру http://zaporizhya.legalaid.gov.ua