назад

14291817 522693024588325 2077369922608859850 nКваліфікована правова підтримка бійцям АТО та їх родинам щодо кола питань, які виникають до і після їх мобілізації залишається актуальною у теперішній час. Найчастіше виникають питання  щодо трудових питань, соціального захисту, отримання статусу учасника бойових дій, пільг, допомоги із місцевого бюджету, медичного чи матеріального забезпечення, надання земельних ділянок.

Керівник Бучацького бюро правової допомоги Андрій Григоришин взяв участь у зустрічі з сім’ями воїнів АТО, організованій Всеукраїнським Благодійним Фондом “Крок назустріч” (мережа центрів психологічної допомоги), яка відбулася в приміщенні Бучацької районної ради.

Під час зустрічі повідомлялося про порядок отримання безоплатної правової допомоги, категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу та порядок роботи Бучацького бюро правової допомоги.

14370319 522693044588323 4658715398269392552 nАндрій Григоришин поінформував присутніх, що відповідно до ст.14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, ветерани  війни  та особи,  на яких поширюється дія Закону України “Про статус  ветеранів  війни,  гарантії  їх  соціального захисту”,  особи,  які  мають особливі  заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною,  особи,  які належать до  числа  жертв нацистських переслідувань,  – на правові послуги, стосовно питань, пов’язаних з їх соціальним захистом.

Матерів учасників АТО цікавило питання, на які саме пільги стосовно оплати житлово-комунальних послуг вони мають право, на що їм надано відповідні роз’яснення. Учасники бойових дій та члени їх сімей, що проживають разом з ними, мають право на пільги передбачені пунктами 4 – 6 статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а саме:

75% знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);

75% знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання. Площа житла, на яку надається знижка, при розрахунках плати за опалення становить 21 кв. метр опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю;

для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 75% знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім’ю);

75% знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення.

За правовими консультаціями жителі Бучацького району можуть звертатися до бюро правової допомоги за адресою: м. Бучач, вул. Майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2 11 26.