назад
16.09.16

В Кропивницькому обговорили питання надання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам

sad234214 вересня 2016 року в приміщенні Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбулося засідання круглого столу «Надання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам».
У засіданні взяли участь Дмитро Вержицький, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області; співробітники Кіровоградського місцевого центру з надання БВПД: Андрій Черепанов, в.о. директора, Олена Морозова, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД, Станіслав Березніченко, заступник начальника відділу правової інформації та консультації, Тетяна Тур, головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами  надання БППД; Валентина Кулачко, радник Міністерства соціальної політики з питань ВПО у Кіровоградській області, Володимир Кудря, юрист Громадської організації «10 квітня», Ольга Куришко, юрист Громадської організації «Крим–SOS», Андрій Остріков, соціальний працівник Громадської організації «Крим–SOS», Антон Руленко, представник Благодійного фонду «Молодь майбутнє нації», Наталія Чипиленко, провідний фахівець Кіровоградської обласної організації Товариства Червоного Хреста України.
Андрій Черепанов нагадав присутнім про те, що «місцеві центри, які відкрилися з 1 липня 2015 року в Кіровограді, Олександрії та Голованівську, забезпечують доступ соціально незахищених категорій громадян до безоплатної правової допомоги у цивільних та адміністративних процесах (в тому числі і внутрішньо переміщеним особам, якщо вони підпадають під дію закону «Про безоплатну правову допомогу»). Цим категоріям громадян призначаються адвокати за кошти держави для представництва інтересів у судових процесах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях».
Дмитро Вержицький звернув увагу присутніх на те, що призначення захисника у кримінальному процесі здійснюється відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України. Адвокати цілодобово надають правові послуги на підставі доручень центрів. Повідомлення та процесуальні документи опрацьовуються черговими центрів, які реєструють повідомлення про затримання осіб та протягом години призначають захисника. Також, наголосив, що внутрішньо переміщені особи також мають право на призначення адвоката у кримінальному процесі.
«На сьогодні ми вже напрацювали певну мережу щодо співпраці з різними управліннями та соціальними фондами для надання консультацій з питань соціального забезпечення, земельних та житлових питань, спадкового, медичного, адміністративного, сімейного, трудового характеру, виконання судових рішень. Безоплатна правова допомога надається передусім: малозабезпеченим, інвалідам, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, ветеранам війни, учасникам АТО, членам сімей загиблих учасників бойових дій, реабілітованим особам» – зауважив Станіслав Березніченко.
Валентина Кулачко, радник Міністерства соціальної політики з питань ВПО у Кіровоградській області повідомила про те, що «з огляду на масштаби переселенського руху, непрості економічні та політичні обставини, відсутність практичного досвіду, наша країна поступово просувається у напрямі розв’язання цієї вкрай болючої проблеми. Спільними зусиллями волонтерів, громадських організацій, міжнародних і державних установ уже чимало зроблено. Головне – вдалося утримати ситуацію, уникнути масових соціальних вибухів, створити хоча і недосконалу, але більш-менш працюючу систему соціального захисту, утім ще більше залишається зробити. Водночас виявлена значною частиною суспільства єдність і згуртованість перед загальною проблемою є запорукою успіху».
Олена Морозова, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД зазначила, що внутрішньо переміщеним особам розібратися в новоприйнятих нормативних актах та допомогти адаптуватися, зобов’язані служби соціального захисту та інші державні установи. Окрім того, в разі порушення прав людини такі особи можуть звертатися до Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги.
Володимир Кудря, юрист Громадської організації «10 квітня», підкреслив, що в сучасному законодавстві з питань ВПО, навіть кваліфікованому юристу складно розібратись. Колізії в нормативно-правовій базі заважають ВПО реалізувати свої права. Також юрист громадської організації звернув увагу на важливості захисту виборчих, соціальних, майнових та інших прав ВПО.
«Хоча міжнародні договори України і не зобов’язують Уряд забезпечувати доступ до юридичної допомоги у цивільному та адміністративному процесах, однак практика міжнародних органів правосуддя демонструє, що відсутність доступу до безоплатної правової допомоги іноді складає порушення права на справедливий суд. На відміну від біженців та шукачів притулку, питання захисту прав ВПО є першорядним обов’язком держави, при цьому питання захисту прав ВПО в державі має вирішуватись із урахуванням позиції Європейського суду з прав людини» – зазначила Ольга Куришко, юрист Громадської організації «Крим–SOS».
Наприкінці зустрічі учасники круглого столу підвели підсумки та визначили порядок подальшої співпраці, яка полягатиме у взаємодії районних бюро правової допомоги з районними Штабами допомоги внутрішньо переміщеним особам.
 
До Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися за адресою:
м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 64/53
Режим роботи: понеділок-п’ятниця з 8:00 до 17:00 год.
Тел.: (095)87-662-33, (0522) 32-08-24
Адреси бюро правової допомоги:
Бобринецьке бюро правової допомоги
м. Бобринець, вул. Незалежності, 80
Гайворонське бюро правової допомоги
м. Гайворон, вул. Великого Кобзаря, 20
Маловисківське бюро правової допомоги
м. Мала Виска, вул. В.Бровченка, 33
Новоукраїнське бюро правової допомоги
м. Новоукраїнка, вул. Покровська, 67
Благовіщенське бюро правової допомоги
м.Благовіщенське, вул. Ореста Гуменюка, 8
Вільшанське бюро правової допомоги
смт Вільшанка, вул. М. Лагонди, 30
Добровеличківське бюро правової допомоги
смт Добровеличківка, вул. Центральна, 1037
Новоархангельське бюро правової допомоги
смт Новоархангельськ, вул. Пушкіна, 28
Долинське бюро правової допомоги 
м. Долинська, вул. Шевченка, 59
Компаніївське бюро правової допомоги
смт Компаніївка, вул. Паркова, 4 
Новомиргородське бюро правової допомоги
м. Новомиргород, вул. Соборності, 106
Новгородське бюро правової допомоги 
смт Новгородка, вул. Центральна, 1 
Устинівське бюро правової допомоги
смт Устинівка, вул. Благодатна, 1
Знам’янське бюро правової допомоги
м.Знам’янка, вул. Героїв  Крут, 9
Світловодське бюро правової допомоги
м. Світловодськ, вул. Павлівська, 13 А
Петрівське бюро правової допомоги
смт Петрове, вул. Центральна, 21
Олександрівське бюро правової допомоги
смт Олександрівка, вул. Незалежності України, 63
Онуфріївське бюро правової допомоги
смт Онуфріївка, вул. Толстого, 68