назад

Безоплатна правова допомога військовослужбовцям та членам їхніх сімей: досвід Сумщини

Щоб покращити доступ до безоплатної правової допомоги військовослужбовцям та членам їхніх сімей фахівці системи БПД Сумщини  проводять правопросвітницьку роботу, надають консультаційну підтримку, налагоджують співпрацю з організаціями, які опікуються відповідними категоріями громадян, проводять з ними спільні обговорення та напрацьовують алгоритми вирішення проблемних питань.

Так, юристи Регіонального та місцевого центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області під час спільного круглого столу обговорили порядок формування дорожньої карти надання допомоги, зокрема і правового характеру, військовослужбовцям та членам їхніх сімей з представниками громадських організацій, центрів соціальних служб та Сумського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Під час заходу заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва розповіла про способи звернення за правовою допомогою та досвід правозахисту військовослужбовців, членів їхніх сімей та родин загиблих і полонених захисників у регіоні.

У 2022 році до бюро правової допомоги у Сумській області звернулися 789 ветеранів війни, членів сімей загиблих захисників і захисниць України, осіб, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, осіб, які належать до числа жертв нацистських переслідувань, всі вони отримали безоплатну вторинну правову допомогу. А від початку цього року зареєстровано вже 194 звернення від представників цих категорій громадян, –  Валентина Волобуєва.

Під час круглого столу обговорили і перелік проблемних питань, з якими найбільш часто звертаються до бюро правової допомоги. Серед них питання, що стосуються отримання одноразової грошової допомоги у разі поранення військового, виплати додаткової грошової винагороди, оскарження наказу про виведення поза штат військовослужбовця, переведення з однієї військової частини до іншої та переліку підстав для звільнення із ЗСУ. Родини українських захисників часто звертаються з питаннями щодо порядку отримання грошового забезпечення військового, який перебуває у полоні, встановлення факту перебування на утриманні та отримання посвідчення члена сім’ї загиблого військовослужбовця.

Крім цього, фахівці системи БПД Сумщини взяли участь у заході, який ініціювала Сумська обласна організація Товариства Червоного Хреста України.

Ця зустріч стала ще одним кроком до підвищення ефективності надання допомоги, в тому числі і правничої, сім’ям українських військовополонених, оскільки присутні на заході представники системи БПД, Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, офісу Омбудсмена та Уповноваженого зі справ зниклих безвісти осіб за особливих обставин,  домовилися спільно координувати і об’єднувати зусилля для захисту прав  та інтересів таких родин, надання їм комплексної допомоги та підтримки.

Варто зауважити, що юристки системи БПД Юлія Іваненко та Анна Кожушко були запрошені ще й для надання правової підтримки та консультацій учасникам зустрічі. Крім цього, вони розповіли про можливість надання правової допомоги громадянам.

Для нас важливо інформувати сім’ї військовослужбовців про їхні права, можливості отримання підтримки та процедури звернення до відповідних організацій, – зазначила під час обговорення юристка Сумського місцевого центру з надання БВПД Анна Кожушко.

Саме для інформування військовослужбовців, членів їхніх сімей та родин полонених та загиблих захисників України фахівці системи БПД проводять численні правопросвітницькі заходи.

Так, цього тижня, завідувачка Буринського бюро правової допомоги Марія Бондаренко розповіла про доступ до системи безоплатної правової допомоги родинам військовослужбовців, які загинули внаслідок збройної агресії рф. Під час спілкування з відвідувачами бюро, вона зазначила, хто саме може скористатись послугами безоплатної правової допомоги та які категорії суб’єктів мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.