назад
14.06.23

Спільно з партнерами сприяємо постконфліктному відновленню деокупованих територій

Фахівці системи БПД спільно з громадськими організаціями, благодійними фондами та міжнародними неурядовими організаціями здійснюють виїзні прийоми громадян на деокупованих територіях та в прикордонних селах, надаючи нагальну правову допомогу мешканцям цих населених пунктів.

Спільні виїзні консультування – один з найбільш ефективних способів надання правової допомоги в деокупованих чи просто віддалених громадах прикордоння, зокрема Сумщини та Чернігівщини. Українці, які пережили окупацію й досі потерпають від постійних обстрілів, мають не лише чималу кількість правових запитів та потреб, але й проблеми гуманітарного та психологічного характеру. Отже, надати комплексну допомогу таким клієнтам можна, лише об’єднавши зусилля та можливості.

Сьогодні особливо важливо об’єднувати зусилля  всіх зацікавлених сторін, таким чином ми зможемо максимально полегшити розвʼязання проблем, з якими стикаються люди, що постраждали від воєнних злочинів, – зазначає директорка Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталія Гнатуша.

На Миколаївщині ще восени минулого року заручилися підтримкою партнерів з громадського сектору, зокрема громадської організації «Десяте квітня», яка має в своєму штаті психологів і соціальних працівників, а також має можливості надавати матеріальну допомогу для відновлення пошкоджених будинків. Саме тому під час спільних заходів мешканці регіону отримують можливість вирішити низку важливих питань, зокрема й правового характеру.

Крім цього, в регіоні співпрацюють з  Норвезькою радою у справах біженців. Лише у червні цього року під час спільних виїздів до сіл звільненої Миколаївщини юристи системи БПД та представники міжнародної неурядової організації допомогли 84 клієнтам.

 

Своєю чергою, фахівці системи БПД Чернігівщини за підтримки громадських організацій «MART» та «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини»  здійснюють регулярні виїзди до деокупованих сіл Чернігівського, Корюківського та Новгород-Сіверського районів, де і надають правові консультації всім, хто цього потребує. Оголошення про такі виїзні прийоми попередньо розміщують на сторінках відповідних спільнот та громад у соціальних мережах, у приміщеннях старостатів та в найбільш відвідуваних місцях населених пунктів. Як результат – під час кожного такого виїзду юристи центрів та бюро правової допомоги надають не менше 10–15 консультацій.

15 місяців війни значною мірою змінили правові потреби мешканців прикордоння. Сьогодні люди все більше цікавляться питаннями соціального захисту та механізмами отримання компенсації за знищене чи пошкоджене майно. Не втрачають актуальності й питання у сфері земельного законодавства, пенсійного забезпечення і спадкування. При цьому зберігається необхідність своєчасного розвʼязання цих проблем. Саме тому фахівці системи БПД Чернігівщини об’єднують зусилля з правниками організацій-партнерів для швидкого реагування на правові запити громадян, – розповідає директорка Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Ірина Протченко.

На Сумщині також зміцнюють та розширюють коло партнерських зв’язків для допомоги мешканцям громад, які постраждали від воєнного вторгнення рф. Зокрема, фахівці центрів та бюро правової допомоги спільно з представниками міської організації Товариства Червоного Хреста України, ГО «Сумське громадське коло» та БФ «Карітас Суми» проводять правопросвітницькі заходи у віддалених населених пунктах Середино-Будської, Білопільської, Чернеччинської та Лебединської територіальних громад. Місцевим мешканцям розповідають про порядок отримання компенсацій за зруйноване житло та інше майно, про земельні відносини в умовах воєнного стану та надають практичні поради стосовно  правильного фіксування воєнних злочинів.  Після кожного такого заходу люди отримують правові консультації від юристів системи БПД.

Надзвичайно важливою є правопросвітницька робота, яка проводиться в населених пунктах, що наближені до зони ведення бойових дій. Допомагають її здійснювати військовослужбовці Сил Територіальної оборони ЗСУ.

Так, Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях спільно з військовослужбовцями робочої групи щодо виконання норм міжнародного гуманітарного права та участі у наданні правових послуг Командування Сил територіальної оборони ЗСУ інформують про можливості системи БПД у сфері захисту прав  мешканців звільнених населених пунктів Харківщини, зокрема Ізюму, Балаклії, Вовчанська та Куп’янська. Людям насамперед розповідають про можливі способи звернення по безоплатну правову допомогу, наприклад за телефоном 0 800 213 103, та роздають інформаційні буклети, розроблені юристами системи БПД, з алгоритмами вирішення найбільш типових правових питань.

Як результат ефективної правопросвітницької та комплексної консультаційної підтримки регіонів, що наближені до зон бойових дій, та деокупованих населених пунктів – 1850 консультацій і роз’яснень правових питань, які отримали мешканці цих територій від початку 2023 року та 488 правопросвітницьких заходів, які провели фахівці системи БПД в деокупованих громадах за 15 місяців воєнного стану.