назад

Безробітним лучанам – про гендерну рівність, домашнє насильство та права споживачів

DSC0232212 березня 2019 року головний спеціаліст відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Ірина Кушпетюк провела інформаційний семінар на тему гендерної рівності, протидії домашньому насильству та прав споживачів для безробітних, які перебувають на обліку у Луцькому міському центрі зайнятості. Захід відбувся в рамках реалізації Всеукраїнського правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та тематичних тижнів права системи БПД.

Фахівець Регіонального центру, в рамках семінару на гендерну тематику, розповіла присутнім про те, що відкриті вакансії не можуть містити вимоги до статі (крім специфічної роботи), оплата праці має бути однаковою при однаковій кваліфікації та умовах для жінок і чоловіків, кар’єрне просування – прозорим і базуватися на досягненнях, а не на гендерних ознаках, догляд за дитиною може здійснюватися як жінкою, так і чоловіком при їх бажанні реалізувати це право, домашні обов’язки розподіляються між подружжям за домовленістю, а не за гендерними стереотипами, проживання дитини при розлученні на рівних умовах визначається як із матір’ю, так і з батьком, представництво у владі має забезпечувати рівномірне представлення інтересів різних соціальних груп, манера поведінки не повинна стати причиною осуду у разі невідповідності гендерним очікуванням, рекламна продукція не повинна містити прояви сексизму чи дискримінацію за ознакою статі.

DSC02318

Безробітні лучани дізналися про Всеукраїнський правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», котрий реалізується Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги, територіальними органами юстиції, за підтримки юридичних клінік, міжнародних донорів та партнерів, мета якого – підвищити юридичну грамотність українців та сформувати нову правову культуру в суспільстві, а також про актуальну на сьогодні проблему домашнього насильства, його форми та спеціальні заходи, які застосовуються до кривдника, де і як отримати допомогу.

DSC02316

Оскільки поточний тиждень права системи БПД стосується прав споживачів, то головний спеціаліст відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Ірина Кушпетюк поінформувала учасників семінару й на відповідну тематику. Зокрема, мова йшла про те, що упродовж 14 днів можна замінити або повернути товар, який не підійшов, на інший, якщо пізніше – лише за гарантією.

На завершення заходу присутні отримали тематичні інформаційні матеріали щодо прав споживачів, гендерної рівності, а також буклети із циклу Всеукраїнського правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

Дякуємо нашим партнерам – Луцькому міському центру зайнятості за активну співпрацю.

DSC02307

Довідково:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail: office.volyn@legalaid.lt.ua.

Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7; тел.: (0332) 770717, 770719, e-mail: lutsk1.volyn@legalaid.lt.ua.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).