назад

«Чесна платіжка»: основні аспекти застосування

26 червня 2019 року Кабінет Міністрів України постановою № 560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг», запровадив державне регулювання цін/тарифів на послуги з постачання теплової енергії та гарячої води для населення.
Минулого тижня, з метою роз’яснення та доведення інформації про постанову до громадян, керівником відділу «Чорнобаївського бюро правової допомоги» Інною Копійкою спільно з начальником Чорнобаївського РВ ДВС ГТУЮ у Черкаській області Богданом Волошиним проведено інформаційну зустріч для трудового колективу Чорнобаївської ДПІ Золотоніського управління ГУ ДФС у Черкаській області щодо впровадження механізмів установлення справедливих цін на тепло та гарячу воду для населення.
Фахівцем було зазначено, що Кабінет Міністрів України змінив формулу розрахунку ціни природного газу, чим зобов’язав «Нафтогаз» знизити ціну газу для населення. На сьогодні зафіксовано граничну вартість тепла на рівні 1400 гривень за 1 Гкал за наявності лічильника або 35,21 грн за 1 м2 у разі відсутності лічильника. Таким чином, в середньому тариф на опалення по Україні зменшиться на 14%, а в окремих містах споживачі платитимуть менше на 25%.
Урядом врегульовано ціну на гарячу воду по всій Україні та встановлено максимальний тариф для населення: 83,66 грн за 1 м3 за наявності рушникосушильників та підключення їх до систем постачання гарячої води. У разі відсутності рушникоушильників – 75,74 грн за 1 м3.
Перерахунок тарифів на послуги з постачання теплової енергії для населення до початку опалювального сезону 2019/2020 років повинен бути здійснений до 01 вересня 2019 року.
З метою подальшого інформування громадян з даного питання в приміщенні установи було залишено тематичні буклети та інформаційні плакати.