назад

Відповідальність за вчинення домашнього насильства

11 січня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами».
З цього приводу, 25 липня 2019 року Золотоніським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведено зустріч з особами, які перебувають на обліку в Золотоніському міськрайонному відділі філії ДУ «Центр пробації» у Черкаській області.
Кримінальний кодекс України (далі – КК України) доповнено новою статтею 126-1 «Домашнє насильство», яка визначає домашнє насильство, як умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.
Цією статтею передбачено, що домашнє насильство карається:
– громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або
– арештом на строк до шести місяців, або
– обмеженням волі на строк до п’яти років, або
– позбавленням волі на строк до двох років.
Особа, яка постраждала від домашнього насильства має право отримати допомогу та захист від суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. А саме, отримати інформацію про свої права та як їх реалізувати, медичну, соціальну, психологічну допомогу та допомогу адвоката за рахунок держави.
Представник місцевого центру повідомила засуджених про передбачені законодавством спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству, зокрема:
– терміновий заборонний припис стосовно кривдника (строком до 10 діб);
– обмежувальний припис стосовно кривдника (строком від 1 до 6 місяців).
Умисне невиконання обмежувальних заходів, або умисне невиконання обмежувальних приписів, або умисне ухилення від проходження програми для кривдників особою, щодо якої такі заходи застосовані судом, – караються арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до двох років, стаття 390-1 КК України.
По завершенню зустрічі в приміщенні відділу забезпечено роботу дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги та надано правову допомогу з питань сімейного та спадкового права. Серед суб’єктів пробації поширено інформаційні буклети системи БПД та правопросвітницького проекту Міністерства юстиції «Я маю право!»: «Безоплатна правова допомога в Україні», «Протидія домашньому насильству: терміновий заборонний та обмежувальний припис», «Як протидіяти домашньому насильству?», «Відповідальне батьківство», «Не переплачуйте за тепло та гарячу воду».