назад

Чи достатньо на утримання дитини 320 гривень на місяць?

LinnikВітчизняне законодавство закріплює обов’язок батьків утримувати своїх дітей до досягнення ними повноліття. Законом чітко передбачено обов’язок утримувати дитину рівною мірою як матір`ю, так і батьком, незалежно від того, одружені вони чи ні (у випадку народження дитини під час фактичних шлюбних відносин), знаходяться у шлюбі чи розлучені. Зобов’язання по утриманню зберігається і тоді, коли дитина народилася у шлюбі, який пізніше було визнано недійсним, а також у випадку позбавлення батьківських прав. І найголовніше – зазначений обов’язок батьків є особистим, індивідуальним, а не солідарним.

       Незважаючи на наше прагнення змінити парадигму суспільного мислення, правда життя залишається далекою від ідеальної й досить часто домогтися справедливості й правди можливо, лише після звернення до судових органів.

       Так сталося із клієнткою Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, яка після розлучення, самотужки почала виховувати малолітнього сина. Домогтися від колишнього чоловіка хоча б якоїсь допомоги на утримання спільної дитини, жінка так й не змогла, тому наприкінці 2011 року звернулася до Бердянського міськрайонного суду, рішенням якого їй було призначено аліменти на утримання сина в твердій грошовій сумі в розмірі 320 грн до досягнення ним повноліття.

       Проте, в період з 2012 по 2017 роки кардинально змінилися матеріальні умови життя та сімейний стан заявниці. Досить суттєво змінилися й потреби дитини, яка в силу свого віку, природньо, потребує більших витрат на матеріальне забезпечення, розвиток, освіту тощо. Істотно зріс і прожитковий мінімум для дитини відповідного віку. В результаті вищезазначеного, сума аліментів в розмірі 320 грн, що сплачував відповідач, стала недостатньою для задоволення потреб малолітнього сина, та такою, що не може належним чином забезпечити дитині гідне матеріальне утримання.

       Завдяки загальнонаціональному правопросвітницькому проекту «Я маю право», жінка дізналась про законодавчі зміни в питаннях сплати аліментів, після чого, за допомогою звернулася до фахівців Бердянського місцевого центру.

       Дорученням Бердянського місцевого центру № 502 від 04 вересня 2017 року, заявниці було призначено адвоката Світлану Линник.

       Під час особистої зустрічі з адвокатом, клієнтка місцевого центру повідомила про те, що на даний час їй не вистачає тих коштів, що були призначені їй в якості аліментів на утримання дитини. В результаті значного здорожчання комунальних послуг, споживчих товарів, одягу, ліків, товарів побутової хімії, засобів особистої гігієни, вона не в змозі створити усіх необхідних умов для повноцінного розвитку та виховання дитини.

       Зібравши всі необхідні докази, а також залучившись підтримкою свідків, адвокат Світлана Линник фахово та кваліфіковано довела в судовому процесі про доцільність та необхідність збільшення розміру аліментів на утримання дитини. Результатом професійних та злагоджених дій адвоката стало рішення суду (справа № 310/9030/17) щодо збільшення розміру аліментів з 320 до 1000 грн. щомісячно, починаючи з дня набрання рішення суду законної сили і до повноліття дитини.

       Таким чином, адвокат, що співпрацює з Бердянським місцевим центром, непорушно слідуючи букві закону, вкотре відстояла та домоглася справедливості.

Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав звертайтеся до фахівців установ системи БПД:

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, буд. 8, 1-й поверх (будівля санепідемстанції), тел. (06153) 4-89-42, скайп: berdyansk_center, ел.адреса: berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua          
  • Гуляйпільське бюро правової допомоги – м. Гуляйполе, вул. Соборна, 103, тел.: (06145) 4-25-14, huliaipilske@legalaid.zp.ua
  • Пологівське бюро правової допомоги – м. Пологи, пров. Некрасова, 2, polohivske@legalaid.zp.ua, тел.: (06165) 2-21-25
  • Приморське бюро правової допомоги – м. Приморськ, вул. Центральна, 38, prymorske@legalaid.zp.ua, тел.: (06123) 7-45-14
  • Більмацьке бюро правової допомоги – смт Більмак, вул. Запорізька, 28-а, bilmakske@legalaid.zp.ua, тел.: (06147) 2-20-74
  • Чернігівське бюро правової допомоги – смт Чернігівка, вул. Соборна, 448, chernihivske@legalaid.zp.ua, тел.: (06140) 9-11-97

Єдиний телефонний номер

системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103