назад

56744609 794325624274597 2266811407284568064 nСьогодні медична допомога не прив’язана до реєстрації місця проживання. Кожен українець може вибрати педіатра або сімейного лікаря у будь-якому медичному закладі, а гроші за медичне обслуговування заплатить держава. З квітня 2018 року стартувала кампанія з вибору лікаря (процес вибору лікаря і укладення договорів). Однак  ще чимала кількість громадян не уклала договорів із лікарями, тому виникає цілком логічне запитання: чи можуть вони отримати медичну допомогу, якщо досі не підписали договір?

Так, але це більш складний шлях до медичних послуг. Усі послуги первинної медичної допомоги, які надають сімейні лікарі, терапевти та педіатри, можна отримати без підписання за місцем проживання до липня 2019 року включно. До цього часу всі комунальні медзаклади будуть отримувати оплату від Національної служби здоров’я  за пацієнтів, які проживають на території медзакладу і ще не підписали договір.

З липня 2019 року  отримати довідку чи провакцинуватися у дільничного лікаря стане неможливим: доведеться укласти декларацію або йти в заклад, де ці послуги надають платно. Потрапити на прийом до вузькопрофільного спеціаліста, наприклад, лора чи хірурга, не можна буде без скерування сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

З другої половини 2019 року запрацює програма «Безкоштовна діагностика». Потрапити до вузькопрофільного лікаря і отримати безкоштовну послугу від нього без направлення буде неможливо. За таке звернення доведеться заплатити пацієнту, якщо він не укладе договір.

Деяких спеціалістів (наприклад, гінеколога) та у визначених випадках можна буде відвідати без скерування. Пацієнт сам обиратиме медичний заклад і лікарів, де буде отримувати медичні послуги. Національна служба здоров’я оплатить їх там, де вони будуть надані.

Важливо! Ніхто не залишить без медичної допомоги пацієнтів у невідкладному стані. Для отримання невідкладної допомоги можна звернутися у будь-який медичний заклад України. У критичних випадках варто викликати екстрену медичну допомогу, декларація на її надання не впливає.

Відповідь на це та інші питання надала фахівець Лановецького бюро правової допомоги Неля Данилюк під час проведення зустрічі-інформування з колективом Лановецького  районного управління Головного управління Держпродспоживслужби Тернопільської області. Даний правопросвітницький захід проводився з метою  інформування громадян про їхні права та механізми їх захисту. Керівник бюро  ознайомила колектив з основними змінами до Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, напрямками роботи бюро правової допомоги та проінформувала присутніх про Загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!».

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу можна звернувшись до Лановецького бюро правової допомоги розміщене  за адресою: м. Ланівці, вул. Незалежності, 20А (4 поверх); тел. (03549) 2-24-59  та Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м.Кременець, вул. Шевченка, 59А; тел. (03546) 2-52-33, Skype: kremeneckiy_mc.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.