назад
08.11.19

Чи обов’язковий стаж для роботи у системі БПД – що цікавило студентів

Дізнатися про 20-річний досвід організації надання безоплатної правової допомоги вразливим громадянам. Отримати підтримку наукової юридичної еліти. Спільно працювати над запровадженням практично орієнтованої юридичної освіти. Про ці та інші напрями співпраці йшлося під час зустрічі в Одеській юридичній академії.

«У всьому світі є виклик підготовки юристів, які вже завтра зможуть ефективно працювати і надавати якісну правову допомогу», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

З презентацією системи безоплатної правової допомоги він виступив на відкритті всеукраїнської науково-практичної конференції «Рекодифікація цивільного законодавства і системи права України в контексті євроінтеграційних процесів».

Студенти, які стали учасниками презентації, цікавилися усім – яка правова допомога надається, хто є клієнтами, якими сучасними сервісами можуть скористатися громадяни. Відповідаючи на одне з питань щодо необхідності стажу для роботи в системі, Олексій Бонюк запевнив у готовності приймати та допомагати у навичках професії випускникам юридичних вишів.

Важливість залучення до надання правової допомоги вразливим громадянам керівництво академії розуміє і підтримує.

Набути практичного досвіду надання правової допомоги та спілкування з клієнтами студенти Одеської юридичної академії можуть уже сьогодні. З 1998 року при академії працює юридична клініка, яка надає безкоштовну правову допомогу вразливим одеситам. Практика в юридичній клініці є обов’язковою і допомагає поліпшити та розвинути навички майбутнім юристам. За цей час такою допомогою скористалися понад 70 тис. громадян, підготовлено 40 тис. документів, на рахунку клініки понад 470 виграних справ.

Детальніше з понад 20-річним досвідом роботи партнерів із системи БПД ознайомила директор юридичної клініки Юлія Шишацька. Під час візиту була змога наочно побачити, як відбувається прийом громадян, ознайомитися з умовами та новаціями. Найбільший інтерес – база судової практики ZakonОnline, безкоштовна для студентів. У ній реалізовано зручний пошук нормативних актів, судових рішень або правової позиції. Клініка здобула прихильність одеситів, лише на сьогодні 39 записів на прийом.

Досвід юридичної клініки Одеської юридичної академії зацікавив фахівців системи БПД, адже співзвучний ідеї практично орієнтованої юридичної освіти. Ще одним спільним завданням академії та системи безоплатної правової допомоги є подолання правового нігілізму серед населення.

«Уже сьогодні українці все частіше щодо своїх проблем консультуються не з кумом чи сусідом, а з кваліфікованим юристом», – резюмував Олексій Бонюк та висловив переконання у дієвості поєднання здобутків юридичної науки з досвідом системи безоплатної правової допомоги.