назад

Чи потрібен для отримання земельної ділянки паспорт?

238-1Що таке агрохімічний паспорт та чи потрібен він для отримання земельної ділянки? З такими запитаннями до фахівця Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталії Козлан звернулися під час виїзного прийому громадян жителі міста Вашківці. Він відбувся 15 листопада 2018 року.

«Агрохімічний паспорт землі сільськогосподарського призначення – це документ, у якому міститься інформація про агрохімічні показники ґрунтів і стан їхнього забруднення токсичними речовинами та радіонуклідами, – роз’яснила фахівець системи безоплатної правової допомоги. – Він обов’язковий при передачі земельних ділянок у власність, користування, укладанні договору оренди, наданні дозволу на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) земельної ділянки, консервації та рекультивації земель».

Окрім того, фахівець пояснила, що агрохімічна паспортизація допомагає моніторити стан ґрунтів на землях сільськогосподарського призначення. Це робиться з метою своєчасного виявлення змін стану земель, їх оцінки, запобігання негативним процесам і ліквідації їх наслідків. У таких паспортах фіксуються початкові та поточні рівні забезпечення поживними речовинами ґрунтів і рівні їх забруднення. Агрохімічній паспортизації підлягають землі сільськогосподарського призначення: рілля, зокрема зрошувана, осушена; сіножаті і пасовища; багаторічні насадження. Така паспортизація орних земель здійснюється через кожні 5 років, а сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень – через кожні 5-10 років. Окрім того, кожних 20 років проводиться повне обстеження ґрунту.

Наталія Козлан звернула увагу на те, що при укладенні договору оренди земель сільськогосподарського призначення необхідна фіксація показників якісних характеристик ґрунтового покриву земельної ділянки. У разі передачі в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної або комунальної власності до договору обов’язково має включатися положення про право орендодавця вимагати від орендаря збереження родючості ґрунтів. Це має відбуватись шляхом перевірки не рідше, ніж один раз на три роки стану орендованої земельної ділянки на відповідність показникам агрохімічного паспорта. У разі погіршення якості ґрунтового покриву орендованої земельної ділянки або приведення їх у стан, непридатний для використання за цільовим призначенням, орендодавець має право вимагати припинення договору оренди землі шляхом його розірвання та зобов’язати орендаря відшкодувати збитки через зменшення якісних показників ґрунту.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел. (0 3730) 2-31-58.
Звернутися по допомогу до фахівців Путильського бюро правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, Путильський район, смт Путила, вул. Українська, 178. Телефон: (0 3738) 2-13-33.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).